hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üzemanyag a levegőből

2012. 09. 14.
Napjaink egyik legnagyobb kérdése, hogy miként lehetne felváltani a fosszilis alapú üzemanyagokat. A napenergiától a kukoricából előállítható bioüzemanyagig számos elképzelés született már arra, hogy milyen technológiákkal cserélhetnék le a benzint és a gázolajat. Az egyik legnépszerűbb és legkörnyezetkímélőbb megoldás azonban az úgynevezett metanol használatában rejlik.

Metanolt nagy mennyiségben először a hadsereg járműveihez használt Németország a második világháborúban. Ezt szintézisgázból állították elő nagy hőmérsékleten és nyomáson, vagyis a termelés nem volt éppen gazdaságosnak mondható. Később, a hetvenes évekbeli olajembargó idején került újra előtérbe a faszesznek is nevezett metanol használata - csak az Egyesült Államokban húszezer metanolkompatibilis autót gyártottak, azonban a bioüzemanyagok térhódítása kiszorította a metanolt.

A metanol nagy előnye, hogy belső égésű moto­rokban és üzemanyagcellaként egyaránt felhasználható, tehát nem szükséges újfajta motorokat gyártani hozzá. Sok gépjárműgyártó cég ma már pár száz dollár felár ellenében metanol-kompatibilis kiszerelésben gyártja autóit, de a régebbi modelleket is át lehet így alakítani. Egy esetleges baleset esetén pedig a benzinnel ellentétben a metanol oltható lenne vízzel is.

Az új üzemanyag másik nagy előnye az ára. Míg néhány évtizeddel ezelőtt az előállításból fakadóan a metanol ára jóval magasabb volt a benzinénél, mára ez a helyzet megfordult. A modern előállítási lehetőségeknek köszönhetően a faszesz ára jelentősen csökkent, ezáltal a metanolüzemű járművek tankolása is olcsóbb. Hátránya azonban, hogy a benzinhez viszonyítva csak 65 százaléka ég el, ebből fakadóan nagyobb tankra és több tankolásra van szükség - az ár tekintetében azonban még így is megéri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!