hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Totális kontroll a Google-tól

2012. 03. 22.
,,Megváltoznak az adatvédelmi irányelvek. Ez tényleg fontos!"- ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel találkozhattak az elmúlt hetekben azok az internetezők, akik a Google keresőjét használják. Az újonnan bevezetett változások nagy port kavartak mind Európában, mind az Egyesült Államokban, a keresőóriás ugyanis ezentúl már egyénenként tudja ellenőrizni a felhasználókat.

A Google már jó ideje hirdette azokat a változásokat, melyek részeként 60 adatvédelmi irányelvtől kívánt megszabadulni, hogy ,,egységesen egyszerű és ösztönző élményt" tudjon nyújtani felhasználóinak. Ez  azt jelenti, hogy a gigavállalat ezek után nem szolgáltatásonként, hanem egyénenként fogja összegyűjteni a netezők adatait annak érdekében - a cég állítása szerint -, hogy mindenki számára személyre szabottan tudják a találatokat és reklámokat szolgáltatni, ezáltal könnyítve meg a keresést.

Az Európai Unió jogi biztosa szerint mind a huszonhét tagállamnak ,,komoly kétségei vannak" afelől, hogy a Google jogszerűen hozta-e meg ezeket a döntéseket. Csak Nagy-Britanniában több mint 9,3 millió, a Google által fejlesztett androidalapú okostelefont használnak. Ez azért fontos, mert ahhoz, hogy ezeket a telefonokat teljeskörűen lehessen használni, be kell jelentkezni rajtuk egy Google-fiókkal, és el kell fogadni a felhasználási feltételeket. Ha ez megtörtént, a keresőóriás máris hozzáférhet minden adatunkhoz: többek között a híváslistához, SMS-ekhez, földrajzi koordinátáinkhoz és tulajdonképpen mindenhez, ami a telefonunkon van.

Alex Hanff lancasteri lakos nemrég pert indított a Google ellen, ugyanis pont a változtatások előtt vett magának egy 400 fontos, androidalapú telefont. Hanff nem hajlandó elfogadni a hirtelen jött adatvédelmi változásokat, ezért a készülék árát követeli a cégen, azt remélve, hogy többen is csatlakoznak majd hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!