hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ártatlan lövöldözés
Vagy elfojtott agresszió?

2019. 10. 03.
Mai világunkban, ahol a teljes gaming iparág értékét 152 milliárd dollárra becsülik, a játékok pedig sok esetben erőszakos cselekményeket tartalmaznak, egyre gyakrabban kerül napirendre a kérdés: valóban minden videojátékos egy potenciális támadó lenne? A helyzet ennél jóval árnyaltabb.

Az erőszakos videojátékok fiatalokra gyakorolt hatását több mint egy évtizede vizsgálják kriminálpszichológusok és játékelmélet-kutatók: több szakember egyetért abban, hogy az ilyen típusú játékok érzéketlenné teszik a használókat. Azonban abszolút, az ok-okozati összefüggést tudományosan igazoló bizonyítékot még senki nem tudott felmutatni arról, hogy a videojáték-használat valós életben elkövetett erőszakhoz vezetne. Az Amerikai Pszichológiai Szövetség is csupán annyit ismert el hivatalosan 2015-től kezdődően, hogy jellemzően gyakoribb agresszív megnyilvánulás társul az ilyen típusú videojátékok használatához.

Bizonytalan kutatási eredmények

Christopher J. Ferguson pszichológus 2008-ban készített egy átfogó összegző elemzést több olyan vizsgálat eredményeit felhasználva, amelyek a videojátékok és az iskolai lövöldözések közötti összefüggésekre fókuszáltak. Ezen kutatások részben kísérleti, részben korrelációs módszerrel igyekeztek megtalálni az ok-okozati összefüggést (bár a statisztikában valamelyest jártas emberek számára nyilvánvaló, hogy a korrelációs módszer erre a célra nem megfelelő eszköz).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!