hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Esti mese
A világ felfedezése az irodalmon keresztül

2019. 09. 05.
Az vagy, amit megeszel – Tartja a mondás. Ez különösen igaz a kulturális termékek fogyasztására, ugyanis azok erősen kihatnak a gondolkozásmódunkra. Ezért sem mindegy, hogy mikor és mit adunk a világot éppen felfedező gyermekek kezébe.

Nehéz egy olyan világban gyerek- és ifjúsági irodalmat írni, ahol a youtuberek és az Instagram-sztárok óránként osztanak meg kontentet, amelyekhez úgy jutunk hozzá, hogy erőfeszítést se kell tennünk. Miért lenne érdekes Tom Sawyer kalandja, ha PewDiePie-t követve képeken keresztül lehetünk vicces életének részei?

De az is lehet, hogy téves gondolat ezeket mérlegre tenni. Talán a meseregényeknek és mondókáknak ugyanúgy van helye a világban, mint ahogy egy videónak, amit azért néznek, mert benne valaki egy számítógépes játékkal játszik.

De mi is az a gyermekirodalom? Miért emlegetjük együtt az ifjúsági irodalommal? A „nagybetűs” irodalom részeként létezik, s e két különböző korosztálynak szóló műveket Magyarországon egy családba tartozónak veszik. Kicsit mostoha élete van, mert nem kap annyi elismerést, mint megérdemelné. Pedig a pedagógia szolgálatába állított irodalomnak óriási hatása van a gyermekek fejlődésére. Nem egyszerű sztorik ezek csupán, s ezért nem mindegy, mely könyveket adjuk a gyerekek, ifjak kezébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!