hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bérelt tulajdon
Gyengül a birtoklási kedv

2019. 09. 19.
Miért csökken a saját tulajdonú otthonban élő háztartások száma, ha Magyarországon a fiatalok többsége törekszik saját ingatlan vásárlására? A háttérben a gyorsan változó világhoz igazodni próbáló fiatalok stratégiái állnak.

 

Könnyű lenne ezt a gazdasági nehézségek számlájára írni, de sok fiatal akkor is az albérlet mellett dönt, ha elérhető lenne számára egy saját otthon. A 2008-as válság után a lakásárak először összezuhantak, majd egyre magasabbra nőttek. Sokan elvesztették a munkájukat, fizetésük inflációhoz mért reálértéke csökkent vagy hosszan stagnált. Tömegek kénytelenek voltak felélni a tartalékaikat, és az új gazdasági helyzetben nem volt módjuk arra, hogy ismét tartalékot képezzenek.

Az amerikai Szövetségi Takarékbank (FED) és a Statisztikai Hivatal (BLS) adatai alapján a fiatalok a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest csupán fele annyi lakást vesznek, emellett az autóvásárlási kedv is a töredékére csökkent. Ennek fő oka szakértők szerint a válságból adódó bizonytalanság: gyakoribbakká váltak a kilakoltatások és a munkahelyi leépítések. Nehéz ma úgy felvenni egy hitelt akár évtizedes futamidővel, hogy közben a gyorsan változó világban nincs meg a kellő stabilitás. Ezek az érvek részben választ is adnak a csökkenő lakás- és autóvásárlási trendekre, de önmagukban nem alkotnak teljes képet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!