hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A halogatás művészete
Tulajdonság vagy rossz szokás?

2019. 09. 26.
A modern embernek annyi dolga van, hogy inkább nem csinál semmit. Lehetne ez a halogatók mottója. De nem az, legtöbben ugyanis úgy hiszik, ez egy adottság, amivel együtt kell élni, mások szerint viszont a történet nem ennyire fekete-fehér.

Előbbi bizonygatására számos biztató videó készült, TED-konferenciákon foglalkoznak a jelenséggel, és neves újságok cikkeznek róla. Sokan úgy értelmezik – magukat is halogatónak nevezők –, hogy ez egy megváltoztathatatlan tulajdonságuk, ami nélkül már nem azok lennének, akik. Viccel próbálják elütni, szórakoztató történeteket mesélnek, s közben bemutatják az ehhez igazított életüket.

Nem új jelenség, az 1970-es években már felmérésekkel próbálták kideríteni, az amerikai lakosság hány százaléka vallja magát halogatónak, az eredmény akkor alig volt számottevő. Évtizedekkel később, 2016-ban viszont már a válaszadók 27%-a mondta azt, hogy ő folyton elodázza a tennivalókat. Egy halogató ezt úgy értékelte TED-es előadásában: ez azt jelenti, hogy Amerika 70%-a hazudik. Azaz: mindannyiunk életében megjelenik ez a hozzáállás, kisebb-nagyobb mértékben.

Mit is jelent halogatni? Amikor matek házit kellene írni, de eszünkbe jut a rég elfeledett  görkorcsolya, amit másfél óráig keresünk aztán a garázsban. A matek házi persze nem lett kész közben, de beesteledett, és a hosszú nap után inkább a jól megérdemelt alvást választjuk. Vagy utána akarunk járni annak, hogy hogyan kell összerakni a múlt héten érkezett bútort, s mire észbe kapunk, éppen a tizenkettedik videót nézzük meg domboldalról leguruló pandákról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!