hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Társadalmi kísérlet Kínában
Küszöbön a digitális diktatúra?

2018. 09. 27.
Az utóbbi időben aggasztó híradások számoltak be egy Kínában zajló „társadalmi kísérletről”. Bár ma még néha viccesen legyinthetünk néhány jelenségre, mondván, persze a „Nagy Testvér figyel”, tőlünk jóval keletebbre már zajlik egy digitális diktatúra kiépítése.

Legutóbb az ausztrál ABC News közölt riportot arról, hogy a kínai kormányzat hogyan próbál totális kontrollt kiépíteni mint­egy 1,4 milliárd állampolgára felett. A rendszer lényege tulajdonképpen nem meglepő vagy újszerű, hiszen sokan ismerik Orwell 1984 című regényét, és számos mozifilm is született már ebben a témában. Mégis hátborzongató azzal szembesülni, hogy egy ilyen rendszer megvalósítása már valóságosan zajlik.

A híradások szerint Kínában már mintegy 200 millió térfigyelő kamera kíséri figyelemmel az állampolgárok szinte minden lépését, és e berendezések száma 2020-ra várhatóan – a kormányzati szándék szerint – megháromszorozódik majd. A Kommunista Párt jelszavaival élve, „nem marad egyetlen sötét zug sem” az országban.             

Ha mindehhez hozzávesszük a technológia fejlődését, az arcfelismerő programokat, a testszkennereket, a GPS-es helymeghatározást és azt a töméntelen adatot, amit manapság minden felhasználó kitermel magáról az interneten, máris készen áll a recept egy kontrolléhes hatalom számára egy diktatórikus rendszer kiépítéséhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!