hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megnyílt a hongkongi Disneyland

2005. 10. 04.
Megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a hongkongi Disneyland, ezzel Miki Egér megjelent Kínában, egy olyan hatalmas piacon, amelytől a vállalat méltán reméli, hogy turisták tömegei özönlenek majd. Rózsaszín? Hófehérke-kastéllyal a hátuk mögött ünnepeltek a Disney vezetői a megnyitón, ahol fülsüketítően szólt a cintányér, kínai sárkánytáncosok ágaskodtak gólyalábakon, és tűzijáték festette színesre az eget. 

A Kínában élőben közvetített ceremónián ott ugrabugráltak a régi és új Disney-figurák, köztük Miki Egér, Donald Kacsa, Lilo és Micimackó. Robert Iger, a Walt Disney Co. elnöke szerint nagyon izgalmas Kína jövőjének részévé válni. "Ahogy milliók fedezik fel a világ leglátogatottabb úti céljait – Hongkong és Kína csodáit –, a jövő valóban fényesnek ígérkezik." Iger szerint a park nagy médiavisszhangot kap majd, és ez növeli a keresletet a Disney-filmek és más termékeik iránt is. A park nagyon hasonlít az első kaliforniai Disneylandre: Space Mountain-hullámvasút, Hamupipőke-körhinta és persze Csipkerózsika-kastély – amely a Disney jóslata szerint Ázsia legfényképezettebb épületeinek egyike lesz majd. A hongkongi kormány – a 3,5 milliárdos park legnagyobb befektetője – szerint a park Ázsia legjövedelmezőbb családi szórakoztató központjává válhat. A Disney szintén azt reméli, hogy globális hálózatának tizenegyedik parkja mágnesként hat majd a gazdag kínai turisták egyre növekvő rétegére, akik igazi nagy költekező hírében állnak. A megnyitó előtt egy kis csoport emberjogi és Disney-ellenes aktivista gyülekezett a park főbejárata előtt, azt kántálva, hogy "Nincs lelkiismeretetek" és "Gonosz Miki Egér". Állítólagos visszaélések ellen tiltakoztak, melyekkel kapcsolatban a Disney természetesen kijelentette, hogy ki fogják vizsgálni őket. A Disneyland ötezer dolgozót foglalkoztat, és közel hatmillió látogatóra számít az első évben, és a legnagyobb panasz máris az volt, hogy a hongkongi Disneyland túl kicsi. Valóban a maga 0,4 négyzetkilométerével ez a Disney legkisebb parkja. Általában úgy hírlik, hogy a hongkongiak nem túl udvariasak, és nem szokásuk mosolyogni, nem így a Disneyland személyzete – beleértve a takarítókat és az őröket is –, ők máris mesterei a Disney tradíciójának, így a vendégeknek széles mosoly és hello jár. (AP)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!