hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevés a japán gyerek

2004. 12. 13.
A japán kormány szerint sürgős változtatásra van szükség annak érdekében, hogy meggyőzzék a húszas és harmincas éveikben járó nőket arról, hogy az elkövetkező öt évben több gyereket szüljenek. Jelenleg a világon Japánban az egyik legalacsonyabb a születések száma. A munkahelyi diszkrimináció és a kormány elégtelen politikája okolható azért, hogy a japán nők nagy része nem vállal gyereket.

Japánban olyan kritikus a születések számának csökkenése, hogy külön szót találtak rá ki, ami úgy szól, hogy Shoshika. Azt jelenti: társadalom – gyerekek nélkül. Ha a japán nők nem kezdenek el gyerekeket szülni, a japán népesség több mint 20 százalékkal csökken az évszázad közepére. Az emberek közel fele öregnek számít majd, ami hihetetlen terheket ró az egészségügyi és a nyugdíjrendszerre. Egy nemrég publikált hivatalos kormánydokumentum azokra a nőkre támaszkodik, akik a legutóbbi japán baby-boom idején születtek, és most járnak a húszas-harmincas éveikben. Ma ennek a korosztálynak a többsége egyedülálló és nincs gyereke. Az azonban egyelőre nem világos, milyen politika lenne működőképes. A kormány korábban már bevezette az úgynevezett "Angyal" tervet, aztán az "Új angyal" tervet, nemrég pedig a "Plusz egy javaslatot". Valamennyi célja, hogy több gyermekvigyázási lehetőséget és más támogatásokat ajánljon a dolgozó anyáknak. Szakértők szerint azonban nem a politikán, hanem elsősorban a hozzáálláson kellene változtatni, amely a japán nőknek továbbra is elveszi a házasodási kedvét. (BBC)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!