hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Concorde magyar tulajdonban

2003. 12. 15.
A magyar származású, New Yorkban élő Gáspár Ferenc vásárolta meg a mintegy 120 millió forintnak megfelelő 320 ezer fontért egy Concorde szuperszonikus repülőgép orrhegyét azon az árverésen, amelyen a forgalomból immár végleg kivont gépek alkatrészei és emléktárgyai kerültek kalapács alá hétfőn Londonban. A százhúsz árverésre bocsátott alkatrész közül ez volt a legjelentősebb, és becsült értékének tízszeresén ütötték le.

A Bonhams cég által rendezett árverés 1,3 millió dolláros bevételéből mintegy félmillió dollárnak megfelelő összeget jótékony célra, sérült gyermekek támogatására fordít a British Airways légitársaság. Az Európa és Amerika közötti távolságot alig több, mint három óra alatt megtevő és utasainak luxusellátást biztosító gépek egyik szürke pokrócának kikiáltási ára 100 dollárnak megfelelő összeg volt, de ennek dupláján kelt el. 

A Concorde-ok csak a British Airways és az Air France brit, illetve francia légitársaságnál közlekedtek, és közös elhatározással vonták ki őket a forgalomból. Az utolsó transzantlanti járat októberben indult New Yorkból, és Londonban szállt le. Az árveréshez nem kellett feldarabolni a legutóbb forgalomban lévő 7 brit Concorde egyikét sem, mivel a kalapács alá kerülő tárgyak egy 30 éve leállított gépből származtak. Hasonló árverést tartottak nemrég Párizsban is, ugyancsak szép bevétellel. A Concorde-emlékeknek alighanem a jövőben is jó piacuk lesz: az internetes árveréseken folyamatosan bukkannak fel jelenleg is a Concorde utasainak emlékként osztogatott színezüst tollak, kulcskarikák. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!