hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alvás női és férfi módra

2003. 08. 04.
Tudományosan bizonyított, hogy a nők hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Most tudományosan igazolttá vált az is: nem kis szerepe lehet ebben a két nem különböző alvási szokásainak, hogy a nők jobb alvók. 

A Penn State\'s Orvostudományi Főiskola erre irányuló vizsgálatai során a kísérleti idő első négy éjszakáján mind a nők, mind a férfiak nyolc órát alhattak, a következő nyolc éjszakát azonban hat-hat órásra rövidítették a kutatók. A koncentráló képességet vizsgáló feladatokat tekintve mindkét nem egyaránt jól teljesített, a hatórás éjszakák során végzett megfigyelések azonban – melyek kezdetét éjfél utánra tolták – meglepő eredményeket hoztak: a nők sokkal mélyebben tudtak aludni, sőt, alvásuk minőségét csak javította, ha a kutatók szándékosan, félóránként vérvétellel zavarták őket. Ez feltehetően az anyaszereppel járó kihívásokkal van összefüggésben; melyikőjük hagyná, hogy az éjszaka során akár többször is felsíró gyermeke had üvöltsön? A férfiakat tekintve azonban aggasztó a helyzet. A kevés alvás károsabb lehet számukra, mintha megfelelő mennyiséget, de nyugtalanul alszanak. A különböző hormonok és a fáradtság együtt ugyanis, hosszabb távon szív és érrendszeri problémákhoz vezetnek.
(Newsweek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!