hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyári időszámítás orosz módra

2003. 07. 21.
Valószínűleg az európai Oroszország északi részén élőknek van Európában a leghűvösebb és csapadékosabb nyaruk. Ez innen nézve áldásosnak tűnhet; nem akkor azonban, ha hozzátesszük, hogy a szentpéterváriak például onnan tudják, hogy beköszöntött a nyár, ha a csapból már nem folyik a meleg víz. A helyi törvény szerint a város vízvezetékrendszerének ellenőrzését nem nyújthatnák hosszabbra, mint huszonegy nap, mégis – noha a vezetékek legtöbbjét csupán húsz évvel ezelőtt állították üzembe – a pótlás, a csere és az átvizsgálások sokszor jóval hosszabb időt vesznek igénybe a megengedettnél, s erre az időre bizony elzárják a meleg vizet. Vannak persze szerencsések is.

A város történelmi központjának rozoga közösségi házaiban élők például ezekben a hónapokban élveznek nagyobb előnyöket, ugyanis a szovjet érában ezeket a lakásokat ellátták vízmelegítőkkel, így másokkal ellentétben nem kell naponta többször hatalmas, vízzel teli fazekakat a tűzhelyről le s fel emelgetniük. Persze kétezer rubelért (hatvanhét dollár) a többiek is vásárolhatnának saját vízmelegítőt, de legtöbbjüknek ez túl nagy beruházás az évente "csak" egyszer jelentkező probléma megoldására. A meleg víz hiányánál jóval nehezebben viselik, hogy ugyanúgy teljes vízdíjat kell fizetniük. És így megy ez Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig Oroszország legtöbb városában. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!