hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Net-tilalom

2003. 07. 21.
Furcsa kijárási tilalmat hirdettek ki a thaiföldi hatóságok a fiatalok körében. Azért furcsa, mert nem az utcára tilos kimerészkedniük, hanem az információs szupersztráda, az internet egyik zugába. Az ok az, hogy egy viharos gyorsasággal terjedő internetes szerepjáték valóságos függőséget váltott ki sok tinédzsernél. Ráadásul a játékban való előrehaladást jelentő pontokat pénzért is meg lehet vásárolni, ami csak tovább növeli a szülők és a hatóságok aggodalmát. De vajon eredményes lehet-e az egyelőre csak próbajelleggel bevezetett tilalom?

A Ragnarok cím? internetes szerepjáték egy pillanat alatt meghódította Thaiföldet. Fél éve indult, de máris hatszázezer regisztrált játékos követi nyomon nap mint nap a Ragnarok virtuális világának eseményeit. A játékosok különböző karakterek szerepében jelennek meg a mátrixban, és hatalomért, fegyverekért és státusért versenyeznek egymással. Növeli a játékosok függőségét az a tény, hogy a játéknak soha nincs vége. Ami még nagyobb gond a hatóságok szerint, az az, hogy a játékosok adják-veszik a játék során szerzett pontjaikat, amelyek nagyon fontosak az előrehaladáshoz. Ezek a valós, és nem a virtuális világban gazdát cserélő összegek néha elég jelentősek. A thaiföldi újságok szerint már hétéves gyerekek is a játék rabjává váltak és eladósodtak. A hatóságok most úgy döntöttek, hogy még az előtt fellépnek, hogy kicsúszna kezükből az ellenőrzés. Ezért éjjel tíztől reggel hatig blokkolni fogják a hozzáférést a Ragnarok honlapjához. Mások a szülőket sürgetik arra, hogy töltsenek több időt a gyermekeikkel. Sok fiatal játékos az egész éjszaka nyitva tartó internetes kávéházakban játszik, ahol fillérekért lehet órákat eltölteni a világhálón. (BBC)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!