hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nőtt a Mont Blanc

2001. 10. 21.
Csaknem három métert "nőtt" Európa legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc. 

A Franciaország és Svájc határánál fekvő, hófedte hegycsúcs új "hivatalos" magassága 4810 méter és 40 centiméter. Ezt állapította meg még szeptemberben matematikusokból, kutatókból és hegyi vezetőkből álló csapat a műholdas helymeghatározó GPS-rendszer segítségével. Alain Morel, a grenoble-i egyetem földrajzprofesszora elmondta, hogy az olyan hegylán-cok, mint az Alpok, a Himalája és az Andok földtörténetileg újkori képződmények, és növekedésük az egyes rétegek egymáshoz való közeledésével függ össze. A tudós szerint a Mont Blanc évente átlagosan 2-3 millimétert nő. Európa csúcsának nagyságát először 1775-ben becsülték fel, akkor 4775 méterben állapították meg a magasságát. 1892–94-ben szerzetesek egy trigonometriai módszerrel jutottak el a 4807,2 méterig, amit 1980-ban megerősítettek. (Jövőnéző)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!