hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pingvinek felülnézetből

2000. 11. 11.
– Azt vizsgáljuk, hogyan reagálnak az emberek, ha hanyatt vágjuk magunkat... 

Hanyatt esnek-e a pingvinek a repülőgépek látványától? Erre és még más kérdésekre keres választ az a két brit pilóta, aki az Atlanti óceán déli részén fekvő, 400 ezer királypingvinnek otthont adó Dél-Georgia szigetére látogat. A tudósok eddig általában szkeptikusok voltak, amikor a jelentésekben azt olvasták, hogy a pingvinek hanyatt esnek, ahogy nézik a felettük elszálló repülőket. Az egyik tengerésztiszt azonban, aki Őfelsége "Kitartás" nev? hadiflottájának hajóján szolgál, elhiszi a beszámolókat. "A pingvinek mindig felnéznek a helikopterekre, és addig követik a szemükkel, amíg hanyatt nem esnek" – nyilatkozta Stuart Matthews a Daily Telegraphnak. A Brit Antarktisz Kutatócsoport egyik tagja, dr. Richard Stone a Reutersnek elmondta, hogy a tudósok tisztában vannak vele, hogy az alacsonyan szálló légi járművek stresszt okozhatnak a pingvineknek, és befolyásolják a nemzést. "Szívritmusgyorsulást is okozhatnak az elvonuló helikopterek, de a legrosszabb, hogy negatívan hatnak a szaporulatra." Stone elmondta, hogy a vizsgálat elvégzése érdekében a Kitartás hadiflotta helikopterei különböző magasságokban fognak röpködni a pingvinek feje fölött. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!