hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiltakoznak az őslakók

2000. 09. 09.
Ausztrália őslakói élőláncot szerveznek Sydney repülőterén és az odavezető utakon, hogy így hívják fel a nyári Olimpiai Játékok résztvevőinek és látogatóinak figyelmét az őket érő hátrányos megkülönböztetésre. A bennszülöttek hétfőn hoztak döntést a tiltakozó megmozdulás megszervezéséről. A szervezők közlése szerint a hatóságok engedélyezték, hogy szeptember 10–14. között élőláncot formáljanak a repülőtérre vezető utak mentén. Jenny Munro, az akció egyik szervezője elmondta, hogy Ausztrália őshonos lakosai "egy másik változatot kívánnak bemutatni" a látogatóknak. "Ami minket illet, az ausztrál kormány csak hazudott nekünk, és mást sem tesz, mint hamis információkat terjeszt népünkről és státusunkról" – mondta Munro az AFP jelentése szerint. Ausztrália őslakói az ország teljes lakosságának (18,5 millió fő) kevesebb mint három százalékát teszik ki. Az erősen a társadalom szélére sodródott közösségben a gyermekhalálozás aránya háromszor magasabb, mint az országos átlag, a várható élettartam 15-20 évvel alacsonyabb, a munkanélküliségi ráta (40 százalék), pedig ötször magasabb az országos átlagnál. (MTI)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!