hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fehérnemű-hadművelet

1998. 12. 19.
Orosz tudósok oly baktérium-koktél tökéletesítésén fáradoznak, amely forradalmi újításként bekebelezi az űrhajósok használt fehérnem?it az űrben. A londoni New Scientist jelentése szerint a projekt a hosszú távú űrprogramok néhány, eleddig megoldatlan problémáján hivatott segíteni. A rendkívül leleményes megoldás egyben környezetbarát is, mivel a megsemmisítő egységben keletkező metángáz felhasználható az űrhajó működtetésében. Az Orosz Állami Kutató Intézet munkatársa, Vjacheslav Iljien szerint ez az eredmény "valóságos kozmikus ugrás" a biolebontás történetében. Mivel a mosógép nem tartozik a legszükségesebb tíz eszköz közé az űrutazások során – amit magukkal vihetnek, – a felhalmozódó szennyes nagyon is valóságos probléma elé állítja az asztronautákat. Az eddigi gyakorlat szerint légmentesen elzárt tárolókban várja a váltást a szennyes a Miren. A baj csak az, hogy cserére évente csak kétszer van lehetőség. A kísérletek egyelőre gyerekcipőben járnak, még egy évtized is eltelhet, amíg a megfelelő összetételt megtalálják. Reméljük, a 2017-re tervezett első orosz bolygóközi útra már lesz valami elfogadható megoldás. (AP)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!