hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyító vizeink jótékony hatásai

2018. 07. 26.
Büszkén viseljük ugyan, hogy hazánk a gyógyvizek országa, de vajon kellőképpen ki is használjuk-e ezt az adottságunkat? Tudjuk-e, hogy melyik tájegység gyógyvize mire jó, és melyik a nekünk legmegfelelőbb?

A gyógyvizek hatásmechanizmusával foglalkozó balneológia viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek gyógyító hatását igazoló klinikai vizsgálatok ugyanis csak az elmúlt évtizedekben kezdődtek. A termál- és gyógyvizek a kémiai, fizikai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben: elsősorban a bennük oldott ásványi anyagok révén a bőrön keresztül szívódnak fel. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirok­erekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét is.

Míg általánosan azokat a föld mélyéről feltörő ásványvizeket nevezik termálvíznek, melyek hőmérséklete a 20 °C-ot meghaladja, addig nálunk - a bőség zavarában – csak a 30 °C feletti hőmérsékletű vizeket tartják termálvíznek. Ezek jó része ráadásul gyógyvíz, melyek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását orvosi vizsgálatok bizonyították.

Az országban két fő tároló található: az egyik a Dunántúlon és Budapesten – ez zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaz. A másik az Alföld alatt helyezkedik el, és konyhasós, alkalikus, jódos-brómos a vize. Ezen belül is gyógyvizeinket az alábbi különböző csoportokba lehet sorolni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!