hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Spielberg digitális univerzuma
Menekülés a szürkeségből

2018. 04. 05.
A virtuális valóság a jövő ultra-drogja és jókora léptekkel haladunk felé. Üzemszerű működését Spielberg  filmje, a Ready Player One csak pár évtized múlva vetíti elénk, ahol a digitális univerzum mindent benyelt, uralma megtörhetetlen.

Bár a film inkább szórakoztatni, mint mélyen szántani akar, azért pár sejtelmet felvillant a jövőből, ami többnyire riasztó, de ahol máris sokan élnének. Inkább, mint a mai hétköznapokban. Álvalóságról van szó persze, a szem, az érzékek elektronikus becsapásáról, de kit érdekel ez, ha az igazi valóság autóroncsok és bádoglakótelepek közé van szorítva? Holnapután, vagyis 2044-ben tehát a kinyúlt mackónadrágos prolitól a patent ázsiai üzletemberig mindenki VR-szemüvegbe bújva tengeti napjait. Itt keresnek pénzt (bitcoin?) és itt ismerkednek. Bár, mivel saját énje helyett mindenki valamilyen kreált képmás (avatar) bőrébe bújik, a kiválasztott partner neme is kérdéses. Főhősünk, egy „kicsit sem menő” srác például „Parsifal”-ként száguldozik az Oasisban, és egy Artemis (civilben Samantha) nevű motoros cyberpunk-lánynak csapná a szelet. Az Oasis találó név egyébként a földet behálózó Globális Virtuális Térre, ahol minden élvezet és izgalom fellelhető a Kaszinóbolygótól a Doom-játék harcmezejéig, de szörfözhetünk pálmafás tengerparton tengerszagot szippantva – miközben azért a szűk pléh lakókonténer ragacsos padlóján billegünk. A lényeg persze az egymás elleni brutális harc. Például autóversennyel vagy lövöldözéses játékban lehet nagyon is valódi pontokat szerezni, vagyis egymástól elvenni. Virtuális testvériség helyett egoizmus és durvaság pusztít a kibertérben, ami már ma is jellemző: a nicknevek mögé bújt kommentelők trágársága és az internetes zaklatás (cyberbullying) nem sci-fi-rémálmok, hanem napi valóságunk részeivé lettek.

Még embrionális állapotban

És ezért érdemel szót a film. A társadalmi érintkezés idáig szokásos alapelemei (beszéd, írás, olvasás) ugyanis épp most törnek szilánkokra a szemünk előtt, miközben valami „olyasmi” formálódik, amire senki sincs felkészülve. Az emberi kapcsolatok mind nagyobb része „konvertálódik” át internet-kommunikációvá, a szünet nélküli online jelenlét opcióból függőséggé vált, az okostelefonok cunamija mérhetően módosította a gondolkodást (és a valóság érzékelését) az ismeretszerzéstől (vagy inkább adathalmozástól) a járványszerű figyelemhiányig. Kérdés – amelyet Spielberg filmje meg is válaszol –, hogy meddig jut el mindez?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!