hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapszulahotelek terjedése

2018. 04. 05.
Bár nem feltétlenül a kényelemről és a luxusról híresek, mégis sok turista számára praktikus megoldás az olcsó kapszulahotel. Az első ilyen költséghatékony „hálódoboz” még a 70-es évek végén nyílt meg Japánban, azóta több kontinensen hódít.

Világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a „kis szobaméret kis szállásdíj” elven működő kapszulahotelek iránt. Sokan vallják, hogy tökéletesen megfelel a drága hotelszoba helyett egy kényelmes, biztonságos és viszonylag csendes fekhely. Aki egész nap várost néz, annak úgysincs más vágya, mint kinyújtani a lábait…

Az első parányi hotel 1979-ben nyílt Osakában, hogy az utolsó vonatot lekéső, vagy hajnalban már munkába álló dolgozóknak legyen hol álomra hajtaniuk a fejüket. Maga a kapszulahotel szabályosan egymásra helyezett kapszulák tömege és a közös helyiségek. Egy kapszula alapterülete körülbelül két négyzetméter, amiben fekve vagy ülve viszonylag kényelmesen elfér a szállóvendég, de felállni már nemigen tud. A berendezést többnyire egy mini tévékészülék, egy kisebb tárolóhely és tiszta ágynemű alkotja. A szállóvendégek a folyosón közös zuhanyzóban tisztálkodnak, a legtöbb intézményben található egy közösségi helyiség. Időközben a miniatűr szálláshelyeket felújították és kicsit komfortosabbá tették: már vannak emeletes ágy nélküli, igényesebb verziók is. A fülke rendelkezik tápkábellel, USB-vel, ingyenes WiFi-vel, hangulatvilágítással, a felső kategóriás kapszulahotelekben pedig már wellnessrészleg is van. 

A kapszulahotelek európai, valamint amerikai megfelelői egy kicsit tágasabb szobákat kínálnak, mint a japán kapszulák. A New York szívében található Jane Hotelben például a vendégek akár fel-alá is sétálgathatnak 2,5 méter széles szobáikban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!