hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Feltámadott nyomában

2017. 01. 06.
A Clavius (Risen) egy oknyomozás története. A film az ókori Júdea méltán leghíresebb rejtélyébe vonja be nézőjét. Egy római tiszt szemszögéből lehetünk részesei a napoknak, melyek Jézus megfeszítése és mennybemenetele között teltek el. Az újszerű megközelítés pátosz- és vallásmentes néznivalót eredményezett, ami üdvözlendő. Hiszen a Feltámadás valójában nem filozófiai kérdés, hanem pontosan az, ahogy azt Joseph Fiennes játszotta katonaember megéli: történelmi tény.

Sallangmentes alkotás ezenfelül Kevin Reynolds (Robin Hood, a tolvajok fejedelme, Waterworld) márciusban debütált, az USA-ban közepes anyagi sikert arató filmje, és erre már a második jó pontot adhatjuk. Kár, hogy nálunk a mozik nem adták, DVD-n viszont egy ideje elérhető. Ugyan pátosztalan, de egyáltalán nem szenvtelen a film nyelvezete; teljesen érthető (sőt, átélhető) a folyamat, ahogy a főhős a „megint” élő Jézussal találkozik, Akinek ő ma­ga látta haláltusáját a Golgotán.

Hamar úgy tűnik, Clavius mi vagyunk, igazából napjaink hőse ő. Egy hatékony elnyomó gépezet, a Római Birodalom része, egyben foglya is, akárcsak mi a saját korunké. Bár elmormol némi imát a szobrocskáinak, valójából tőről metszett materalista, aki masszívan kapaszkodik a láthatókba. Szakszerűen takarítja el Róma soros ellenségeit, ebben nem a kéj, hanem a kötelesség vezérli. Karrierje szempontjából csak epizód a film elején látható zelóta erősség gépies, precíz felszámolása. Nem tömegjelenetről van szó, de haditechnikai téren bemutatót látunk mindabból, ami az Imperium hadseregét naggyá tette – a pontos harctéri mozgástól a híres teknősbéka-alakzatig, amellyel hamar megtörik a kőhajigáló lázadókat. Az akció végén Clavius egy cinikus mondatot odavetve („Add át Mars üdvözletét Jahvénak”) végzi ki a zelótavezér Barabbást, majd komótosan megtörli véres kardját, és pihenni tér. Azaz csak szeretne, mert Jeruzsálembe visszaérve Pilátus újabb feladatra küldi: egy másik kivégzést kell biztosítania.

És innentől jó ideig az Evangéliumban leírtakat látjuk – ám a megszállók nézőpontjából. A keresztre feszí­tés és a kínhalál óráinak bibliai történései egymást követik, de a kamera főként a helyszínen levő egyre értetlenebb római arcokra közelít. Csak egyikük, a Bibliában is szereplő százados érzi át az események rendkívüliségét, ami félelemmel tölti el. Más, számára rejtett dimenzióban zajlanak itt az események, ez van a tekintetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!