hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi van a domb mögött?

2015. 11. 05.
A világ különleges országai, szigetei címmel jelent meg nemrégiben a Kódex Kiadó gondozásában Fenyvesi Csaba legújabb, közel 400 oldalas kötete. A szerző az olvasókat úgy kalauzolja távoli tájakra, hogy  útleírásaiban megjelenik hivatása is: büntetőjogász és kriminalista szemszögből is igyekszik bemutatni a különféle országokat, az ottani rejtélyeket, egzotikumokat. A Pécsi Tudományegyetem docensének könyvét az egyéni hangvétel mellett finom humor és olvasmányosság jellemzi.

A világjáró Fenyvesi Csaba ismert ügyvéd, sokkötetes szerző, aki évek óta népes olvasótáborral bír. Eddig 111 országban és 20 szigeten járt – ezúttal az utóbbi öt év úti célpontjait válogatta össze. „Minden tudóst, kutatót és szerintem a világjárókat is az érdeklődés, a kíváncsiság motivál. Látni akarjuk, »mi van a domb mögött?« Tizennyolc évesen mentem első komolyabb utamra, onnantól fogva évente igyekeztem eljutni a környező országokba, majd 1991-től már a távolabbiakba is. 1993-ban Londonban tanultam három hónapig, ott tágult ki igazából a horizontom. 1995-től pedig folyamatosan látogattam már afrikai, amerikai, ázsiai, európai országokat. Az utazás hobbivá 2010-től vált, amikor eljutottam az ötödik kontinensre, Ausztráliába, valamint Új-Zélandra. Valószínűleg minden hivatás képviselője másként látja a világot, az én szemüvegem a büntetőjogászé, a kriminalistáé” – mondta el a Hetek érdeklődésére Fenyvesi Csaba.

A szerző egyébként az alapján választ úti célt, hogy hol nem járt még, de fontos számára a biztonsági és az egészségügyi szempont is. A könyvcsemege színes stílusban, ugyanakkor szinte minden részletre kiterjedően mutat be három földrészt, ezen belül is a negyven legérdekesebbnek tartott helyszínt, például: Azori-szigetek, Burma (Mianmar), Fülöp-szigetek, Grönland, Grúzia, Kazahsztán, Örményország, Seychelle-szigetek, Zöld-foki-szigetek stb.

„Általában egy-két évre előre tervezek, ez idő alatt folyik a felkészülés is. Már a kiválasztás és az út előkészületének megindítása előtt igyekszem minden lényeges adatot begyűjteni a helyi időjárásról, az út- és terepviszonyokról, a szálláskörülményekről, az ottani magyarokról, illetve felkutatok más lehetséges kontaktszemélyeket is. Az út során külön figyelmet fordítok a kultúrára, a szokásokra, a gasztronómiára, a vallásra, az építészetre, a bűnügyi helyzetre, a közbiztonságra (rendőrségre, bíróságra), és persze a kuriózumok is érdekelnek” – fűzte hozzá a világutazó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!