hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Csóványos vonzásában
Tartalmas programok és túralehetőségek a Magas-Börzsönyben

2015. 11. 05.
Az Északi-középhegység nyugati bástyája, a Dunakanyartól északra fekvő vulkanikus eredetű Börzsöny hazánk kedvelt kirándulóhelye. A Magas-Börzsöny a hegység központi részét képezi. Észak-déli fekvésű gerincein található legmagasabb csúcsai a Csóványos (938 m), Magosfa (916 m), Nagy-Hideg-hegy (864 m) és a Nagy-Inóc (826 m). A túraútvonalak Királyrétről indulnak, ahol egyébként szintén eltölthetünk egy tartalmas napot.

Az idilli környezetben fekvő Királyrét könnyen megközelíthető: gyermekeknek nagy élmény kisvasúttal érkezni, amire Kismaroson tudunk felszállni, de autóbusz is rendszeresen közlekedik ide. Aki nem szeretne, vagy esetleg nem tudna hosszabb túrákra benevezni, itt is garantáltan feltalálja magát. A Bajdázó-tó körül megfigyelhetjük a helyi élővilágot, interaktív kiállításon vehetünk részt a Királyréti Látogatóközpontban, ahol diákoknak többnapos erdei iskolát is szerveznek, ásványrajongók pedig gránitot moshatnak a patakból. A vasút szerelmesei felülhetnek a 650 méter hosszú pályán közlekedő kerti vasútra, vagy kipróbálhatják az erdei vasút végállomása mellett található, 750 méteres pályán „kenyérgőzzel” működő vasúti hajtányt. A lovas sportnak hódolók a Kastélyszálló lovardájában űzhetik kedvtelésüket. Végül egy tartalmas nap után érdemes betérni valamelyik étterembe egy finom vacsorára. A településen lévő hotel és fogadó esküvői rendezvényeknek is rendszeresen otthont ad.

A Bajdázó-tó a kisvasút végállomásától egy könnyű sétával érhető el. A település kétfelé ágazó útja közül a jobb oldalit választva a Horgásztó mellett elhaladva jutunk ki a Bajdázóhoz. A tó egykor vaskohászati célokat szolgált, mesterségesen alakították ki még a 18. században, mára azonban a természet teljesen birtokba vette. A különféle víziállatok közül érdemes megemlítenünk a sárga pettyes pikkelyű és páncélzatú mocsári teknőst, amely ma már kevés helyen figyelhető meg hazánkban, mivel az ékszerteknős kiszorította. A türelmes megfigyelő kis szerencsével megpillanthatja a nádasban élő kis vöcsököt is, ami ma már ritkaság.

A helyi élővilágot segít megismerni a Királyréti Látogatóközpont már említett kiállítása, ahol nem egyszerű szemlélők vagyunk, hanem aktív felfedezők! Az úgynevezett „tapogató szekrénybe” benyúlva különféle állatok bundáját, testrészeit érinthetjük meg, amelyből következtetni kell a „tulajdonosra”. Egy másik szekrényben találhatunk tájhasználatra vonatkozó kérdéseket válaszokkal együtt. A „Négy évszak szekrény” az évszakok változásait dolgozza fel, különböző állatok hangjait szólaltatva meg – itt is a látogatónak kell felismerni az állatokat. A kiállítás talán legérdekesebb állomása a zootróp nevű installáció, amely fázisrajzok segítségével képes az állatok mozgásfolyamatainak bemutatására, például megfigyelhetjük a nagyfülű denevér lepkevadászatát. A legkisebbek rögtön a bejárat mellett kialakított gyereksarokban ismerkedhetnek az élővilággal. A kirándulni készülők az előcsarnokban megtervezhetik túrájukat egy digitális útvonaltervező segítségével. A látogatóközpontból kilépve pedig felkereshetjük a környék változatos élőhelyeit a kiépített tanösvény mentén, amely innen indul.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!