hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kronum – Tiéd a pálya!

2015. 10. 02.
Néhány éve egy új sport hódít Amerikában, melynek hazánkban is egyre több művelője akad. A játékot Bill Gibson dolgozta ki 2006 és 2008 között a legnépszerűbb labdajátékok egyes elemeinek összegyúrásával: a fociból, a kézilabdából, a kosárlabdából és a vízilabdából is vett át szabályokat, játékelemeket.

A játékot 10-10 ember játssza, egy védekező és egy támadó csapat; a szerep gólonként, a védekező csapat labdaszerzésekor, illetve a ritkán előforduló szabálytalanságok esetén cserélődik. A pálya eléggé rendhagyó módon kör alakú. Az 50 yardos (kb. 45 méter) átmérőjű kör szélén négy kapu található, melyek a hagyományos focikapuhoz hasonlítanak, tetejükön pedig egy úgynevezett „korona” helyezkedik el, egy domború ív, amelyen öt darab gyűrű várja a gólokat. A gólszerzési lehetőségek tárháza nagyon széles, így nem minden gólért jár ugyanannyi pont. Számít az, hogy a játékos a pálya melyik zónájából szerzi, illetve ha a labda a korona valamelyik gyűrűjén keresztül esik a kapuba, akkor az dupla pontot ér.

A kapuk előtt egy félkör alakú terület van, az úgynevezett Goal Zone. Ezután következik az ék alakú Wedge Zone, ezt határolja a Flex Zone. A középső kört és az adott kaputól legtávolabb eső területeket összefoglaló néven Cross Zone-nak hívják. A legbelső és egyben legkisebb kört Prime Ringnek nevezik, a Pivot pedig az a pont, ahova a játékvezető lepattintja a labdát minden harmad kezdésekor.

Hogyan néz ki tehát a meccs? A játékvezető a Prime Ringben lepattintja a labdát, a két csapatból pedig 2-2 játékos a Wedge Zone-ok csúcsára helyezkedve várja, hogy elindulhasson a labdáért, és a vízilabdából átvett ráúszás elvén megpróbálja megszerezni a kezdés jogát. Amelyik csapat játékosa elkapja a labdát, az indíthatja el az első támadást, a másik csapat pedig próbálja megakadályozni a labda hálóba jutását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!