hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közös koncert a 100 Tagú Cigányzenekarral
„Shalom  Baxtalo”

2014. 08. 21.
Lélegzetelállító virtuozitás, jellegzetes hangzásvilág – amikor a 100 Tagú Cigányzenekar a Wesselényi utcai művelődési házban próbál, az egész környék örül, és az alkalmazottak szélesre tárják a szemközti hivatal ablakait. A zenekar nemsokára nagyszabású koncerttel ünnepli 29. születésnapját a Zeneakadémián, ebből az alkalomból beszélgettünk Beke Farkas Nándorral, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökével és Masa Tamással, a vendégként fellépő Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével. 

Beke Farkas Nándor: Igazából már nem is tudni, hogy 1985-ben ki találta ki azt, hogy legyen egy ilyen formátumú együttes, meg vagyok győződve arról, hogy Isten ajándéka vagyunk! A cigányzene mindenekelőtt egy előadói stílust jelent: a rendkívüli virtuozitás, spontaneitás, maximális alkalmazkodóképesség és végtelen szabadság elegye, egyedi hangszerelésben. 

Hogyan jött az ötlet, hogy a szeptember 7-ei koncerten, egy színpadon játsszanak klezmer- és cigányzenészek?

B. F. N.: Nincs olyan nagy különbség a kettő között, mert a zenei motívumok és érzésvilág egy tőről fakadhatott valamikor régen. A cigány és a zsidó zene találkozásának egyik aktualitását adja a holokauszt 70. emlékéve is, hiszen akkor rengeteg zsidó ember mellett nagyon sok cigány ember is elpusztult. A koncerten szeretnénk emlékezni erre, az egész koncert egy jó alkalom lesz a közös zenélésre. Az ötlet onnan eredt, hogy a klezmer zenekarral, Masa Tamás barátommal már idestova jó egy éve ismerjük egymást. Rengeteg olyan számuk van egyébként, amit mi is játszunk, természetesen nem abban a hangszerelésben, de most ez a kettő ötvözete lesz. Nagyon színes világot fogunk teremteni ott a muzsikusok szentélyében, a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!