hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ha végre itt a nyár…”
Startol az utazási csúcsszezon

2014. 06. 19.
Sokan már javában tervezik és szervezik a várva várt vakációt, legyen szó városlátogatásról, vízparti üdülésről vagy nyári táborozásról. Idén összességében 10-15 százalékkal többen indulhatnak külföldre is honfitársaink. A szektor egyöntetű véleménye szerint ugyanis egyre tudatosabban készülünk a pihenésre, és megnőtt az utazási kedvünk is. De melyek a legújabb utazási szokásaink, és mik a vadiúj trendek?

Régen az emberek hosszú évszázadokon keresztül nem utaztak el pihenni, nyaralni. Az elmúlt évtizedekben azonban a turizmus sokat fejlődött, és mára az egyik legjövedelmezőbb iparág lett. Ahogy az üdülőhelyek száma nő, úgy a programok repertoárja is egyre szélesedik, és természetesen a nyaralásnak is új formái jelentek meg. Így bárki találhat a saját céljainak és igényeinek megfelelő kikapcsolódási formát.

Gemencen például ritka madarak és új interaktív kiállítások, a Cserhátban gyerekbarát tanösvény, a Zemplénben izgalmas várak hívogatják a kirándulókat. Az Alpokban akár lámákkal is kirándulhatunk, vagy nyáron is üzemelő sífelvonók, legelésző tehenek és idilli „hütték” várnak ránk a Gastein-völgyben. Az ellazulásról a világhírű gasteini gyógybarlang, a Sziklafürdő hat tematikus részlege, a szállodákhoz tartozó termálfürdők, és összesen tizenhét radontartalmú forrás gondoskodik az  egészséges alpesi klíma mellett. Aki pedig adrenalinbombára vágyik, az Cipruson elsüllyedt kamionok között búvárkodhat, vagy több száz kilométernyi kerékpárúton fedezheti fel a sziget legendáit, ősi romok között tekeregve.

Elvégre egyre többet és egyre igényesebben utazunk, nő a kereslet a külföldi, gépkocsival is elérhető úti célok iránt, és a szolgáltatásokra is többet költünk – derül ki a szallodak.hu első turisztikai kutatásának online kérdőívei­-ből, melyre 7249-en válaszoltak. Honfitársaink több mint 86 százaléka tervez idén belföldi utazást, míg kb. 11 százalékuk még nem döntött. A vá­lasz­adók 54 százaléka párjával, 45 százaléka családjával tervezi pihenését, a maradékuk pedig baráti társasággal vagy egyedül utazik. A megkérdezettek fele külföldre fog utazni. Az utazás céljaként a válaszadók jelentős része a wellnesspihenést (46 százalék) jelölte meg. A felmérésben részt vevők 18 százaléka 60-80 ezer forint között tervez költeni, közel 13 százalék 80-100 ezer forint között, 11 százalék pedig 100 ezer forint felett is fog áldozni szállodákra és egyéb szálláshelyekre az idén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!