hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A babaszúrás joga

2013. 05. 30.
1954 óta nem volt szamárköhögés-járvány Magyarországon. Ekkor vezették be ugyanis a csecsemők kötelező védőoltását a Bordetella pertussis nevű kórokozó ellen. A két hete a pilisszentlászlói Waldorf iskolában kitört járvány kapcsán érdemes az oltásmegtagadás indítékai mögé nézni.

A kötelező oltás ellen érvelők általában az emberi alapjogokra hivatkoznak. Nyilvánvaló, hogy a modern demokráciák alapvető rendező elve, és egyben dilemmája, hogy hogyan lehet szabadnak maradni úgy, hogy ne sértsük mások szabadságát és a köz érdekeit. Dr. Kiszeli Noéminek, a Házi Jogorvos című lapban megjelent cikke szerint a következő alapjogokat kell számításba venni, amikor a kötelező védőoltásokról beszélünk:

1. élethez és emberi méltósághoz való jog

2. a gondolat, a lelkiismeret, a vallás szabadságához való jog

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!