hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jean Valjean dalra fakad
Monumentális eposz helyett operettszínház

2013. 01. 17.
A világirodalom hatalmas tablóképei nem mennek ki a divatból. A nagy klasszikusok között rendre a Nyomorultak is előkerül, ezúttal a világsikerű musicalváltozat került filmvászonra. Victor Hugo nagyívű regényének e zenés feldolgozása igazi sztárparádé. Ám a reményt keltő csomagolásban a történet legnagyobb üzeneteinek kevés hely jutott.

Pedig a számos feldolgozást látott regény a legnagyobb élménye sok olvasónak. A nagy francia költő és író, a nemzet ünnepelt lelkiismerete a bűnös léleknek a megtisztulás felé vezető, egész életen át tartó útján tűnődik – másfél ezer oldalon át. Rögös ez az út persze, de Jean Valjean, az egykori fegyenc végül is győztesként ér a célba. Minden akadály és visszahúzó erő dacára igaz emberként tér haza Teremtőjéhez. Valamikor régen egyetlen – emberi mércével irreális – jótett irtotta ki belőle a gonoszt. Amikor mindenki  eltaszította és megvetette, valaki a házába fogadta. Sőt, még akkor sem tagadta meg, mikor cserébe rosszal fizetett: kifosztotta szállásadóját.

A „kétszeres” gaztett után még két ezüst gyertyatartót is kap ráadásként az áldozatától, amelyek így a mindent  felülíró kegyelem jelképei lesznek. Jól láthatóak minden filmes feldolgozásban is, melyek száma meghaladja a húszat (!). Mi lehet a klasszikus romantika e csúcstermékének a titka? Miért képes a mai, morális ügyekben megosztott világban is jól csengő márkanévként hatni?

Sajnos ez a majd’ háromórás filmidő alatt kevésbé derül ki. Persze vonzerő a Claude-Michel Schönberg-féle 1980-as francia musical diadalmenete, amelyet vagy hatvanmillióan láttak világszerte. Dalai nem koptak; egyet közülük (I Drea-med a Dream) maga Susan Boyle vitt diadalra karrierje látványos nyitányaként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!