hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztapa pápai tiarában
Három évadnyi tévéfilm a római egyház legsötétebb korszakáról

A Borgia családnév ma is az erkölcsnélküliség, a kegyetlenség és a hatalmi praktikák „márkaneve”. A nagy figyelmet keltő sorozat a klasszikus bölcsész szemlélettől elütő, ám annál valósabb módon ábrázolja a reneszánsz ember életmódját.

Zavarba ejtő, ahogy a „szentatya” kifejezés elhangzik a képernyőn gyilkosságra bujtás, cselszövés és bujaság közben (házasságtörésről római egyházfőnél ugye nem beszélhetünk). De hát ilyen volt a reneszánsz pápaság légköre, s ebbe futott bele a fiatal Luther is a római utazásán. Hogy aztán, ennek hatására egészen más irányt vegyen a történelem…

Az epizódokban mindenesetre nincs konkrét erkölcsi ítélettétel, netán teológiai kritika.  Jeremy Irons VI. Sándor pápát tűnődve és mélázva játssza a Dallas-beli Jockey és az Al Pacino alakította Keresztapa „rokonszenves gazember” stílusában. Elképesztő bűnöket generál környezetében, előre megfontoltan vagy ösztönösen, minden isteni és emberi etikára fittyet hány: mégsem egy visszataszító alak. Inkább bohém életművész, rafinált válságmenedzser, aki sorra megoldja a problémákat – igaz sajátos eszközökkel.

Az HBO-gyártású sorozat nagy sikerrel indult az Egyesült Államokban, s a harmadik évad után rendezője, Neil Jordan látványos mozifilmben tetőzné be a projektet, melyben, szavai szerint:  „ a pápa végre borzalmas kínok közt meghalhat”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!