Jó alternatívát jelent a bolti kenyerekkel szemben az otthoni kenyérsütés. A házilag készített kenyér egészségesebb, mert nincsenek benne felesleges adalékok, pontosan tudjuk, hogy milyen alapanyagokból készül. Rozscipónk például a beleadagolt rozsliszttől, és nem a malátától vagy a karamelltől lesz szép barna színű. Ha reggel a frissen sült kenyér illata lengi be az otthonunkat, akkor nincs az a ködös, szürke novemberi reggel, ami kedvünket szeghetné.
Ahhoz, hogy kenyeret tudjunk sütni, nincs is szükségünk másra, mint bátorságra, kreativitásra és esetleg egy kenyérsütő gépre – de ez sem feltétlenül fontos. Sokan csak arra használják a gépet, hogy a dagasztás fáradtságos munkáját elvégezze helyettük, de szeretik sütés előtt kézzel megformázni a kenyeret. Tapasztalt kenyérsütők azt tartják, hogy az élesztős tész-táknak kifejezetten jót tesz, ha kézzel is megdolgozzák, dagasztják, mert ez a tészta „él”, és így folyamatosan érezhető a változása. Néhány egyszerű, de fontos szabályt azonban nem árt betartani ahhoz, hogy igazán finom saját készítésű cipóval lephessük meg családunkat vagy vendégeinket:
– A kenyér hozzávalói mindig legyenek langyosak.
– Válasszunk minél magasabb sikértartalmú lisztet (BL-80-ast), hogy a kenyerünk szép magas legyen, ha ez nem lehetséges, akkor bioboltokban kapható sikérrel javíthatunk a liszt minőségén.
– A kenyérbe szánt vizet szinte bármilyen más folyadékkal helyettesíthetjük. Lehet tej, narancslé, akár sör is. A kefirtől finom, szaftos lesz a kenyér belseje.
– Mindig adjunk egy kevés zsiradékot is a kenyértésztához a dagasztás vége felé, mert így az sokkal puhább lesz. Ez lehet vaj, bármilyen zsír vagy olívaolaj. Fontos, hogy 1-2 evőkanálnál ne legyen több, mert különben nagyon ragacsos lesz a tészta.
– A kelesztés mindig langyos, huzattól védett helyen történjen.
– Ha géppel sütünk kenyeret, akkor a keverőlapátokat olajozzuk be vékonyan a sütés elején, hogy a kész kenyérből könnyebben el lehessen távolítani.
– A só ne érje közvetlenül az élesztőt, ezért mindig a folyadékkal együtt elsőként öntsük a kenyérsütőbe.
– A kész kenyér akár egy hétig is tárolható cserépedényben (például római tálban).
Ez a folyamat mintegy háromnegyed órát vesz igénybe, de ha a kenyérsütő gépet választjuk, akkor még ennyi időt sem kell rászánnunk arra, hogy valami igazán különleges és finom kenyeret tegyünk a család asztalára. Bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Igazán különlegessé tehetjük a sima fehér kenyeret azzal, ha mézeskalács-fűszerkeverékkel ízesítjük, és szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk, ha a kenyértésztát egy új, beáztatott virágcserépben sütjük ki. Nem kell attól tartani, hogy elrontjuk, legfeljebb nem lesz olyan szép magas vagy puha, de ez a probléma is könnyen orvosolható, ha még melegen gyorsan megesszük.