hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cipó, pompos, langali

2010. 11. 12.
Kenyeret ehetünk reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára vagy vacsorára. Készíthetünk belőle szendvicset, pirítóst, bundáskenyeret, sőt pudingot vagy felfújtat is. Mindennapi betevőnk különféle változataival roskadásig vannak a bevásárlóközpontok polcai, de ritka az a kiváló minőségű kenyér, amely ízében nem jellegtelen, és másnapra nem lesz fűrészpor szárazságú, széteső morzsatenger.

Jó alternatívát jelent a bolti kenyerekkel szemben az otthoni kenyérsütés. A házilag készített kenyér egészségesebb, mert nincsenek benne felesleges adalékok, pontosan tudjuk, hogy milyen alapanyagokból készül. Rozscipónk például a beleadagolt rozsliszttől, és nem a malátától vagy a karamelltől lesz szép barna színű. Ha reggel a frissen sült kenyér illata lengi be az otthonunkat, akkor nincs az a ködös, szürke novemberi reggel, ami kedvünket szeghetné. 
Ahhoz, hogy kenyeret tudjunk sütni, nincs is szükségünk másra, mint bátorságra, kreativitásra és esetleg egy kenyérsütő gépre – de ez sem feltétlenül fontos. Sokan csak arra használják a gépet, hogy a dagasztás fáradtságos munkáját elvégezze helyettük, de szeretik sütés előtt kézzel megformázni a kenyeret. Tapasztalt kenyérsütők azt tartják, hogy az élesztős tész­­-táknak kifejezetten jót tesz, ha kézzel is megdolgozzák, dagasztják, mert ez a tészta „él”, és így folyamatosan érezhető a változása. Néhány egyszerű, de fontos szabályt azonban nem árt betartani ahhoz, hogy igazán finom saját készítésű cipóval lephessük meg családunkat vagy vendégeinket:
–    A kenyér hozzávalói mindig legyenek langyosak.
–    Válasszunk minél magasabb sikértartalmú lisztet (BL-80-ast), hogy a kenyerünk szép magas legyen, ha ez nem lehetséges, akkor bioboltokban kapható sikérrel javíthatunk a liszt minőségén.
–    A kenyérbe szánt vizet szinte bármilyen más folyadékkal helyettesíthetjük. Lehet tej, narancslé, akár sör is. A kefirtől finom, szaftos lesz a kenyér belseje.
–    Mindig adjunk egy kevés zsiradékot is a kenyértésztához a dagasztás vége felé, mert így az sokkal puhább lesz. Ez lehet vaj, bármilyen zsír vagy olívaolaj. Fontos, hogy 1-2 evőkanálnál ne legyen több, mert különben nagyon ragacsos lesz a tészta.
–    A kelesztés mindig langyos, huzattól védett helyen történjen.
–    Ha géppel sütünk kenyeret, akkor a keverőlapátokat olajozzuk be vékonyan a sütés elején, hogy a kész kenyérből könnyebben el lehessen távolítani.
–    A só ne érje közvetlenül az élesztőt, ezért mindig a folyadékkal együtt elsőként öntsük a kenyérsütőbe.
–    A kész kenyér akár egy hétig is tárolható cserépedényben (például római tálban).
Ez a folyamat mintegy háromnegyed órát vesz igénybe, de ha a kenyérsütő gépet választjuk, akkor még ennyi időt sem kell rászánnunk arra, hogy valami igazán különleges és finom kenyeret tegyünk a család asztalára. Bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Igazán különlegessé tehetjük a sima fehér kenyeret azzal, ha mézeskalács-fűszerkeverékkel ízesítjük, és szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk, ha a kenyértésztát egy új, beáztatott virágcserépben sütjük ki. Nem kell attól tartani, hogy elrontjuk, legfeljebb nem lesz olyan szép magas vagy puha, de ez a probléma is könnyen orvosolható, ha még melegen gyorsan megesszük.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!