hetilap

Hetek hetilap vásárlás
27 nyelvvizsga, új módszerrel

2009. 12. 24.
A Kreatív Nyelvtanulás kidolgozója Gaál Ottó, aki 27 középfokú állami nyelvvizsgájával a nyelvtanulás egyéni bajnoka Magyarországon. Saját nyelvtanulási tapasztalatára építve hozta létre a Kreatív Nyelvtanulás programját 1991-ben. A módszer 10 év kutatómunkájának eredménye, és az a különlegessége, hogy segítségével a tanulók egyedül is megtanulhatnak folyamatosan beszélni. Tanulás közben ugyanis állandóan a célnyelven kell megszólalni.

A 12 fejezetbôl álló oktatócsomag kezdô szintrôl indul, és a középfokú nyelvvizsga követelményeit célozza meg. Elôször angol, német, majd késôbb olasz, francia, spanyol, svéd, norvég és dán nyelven is kidolgozta a programját. Gaál Ottó szerint a nyelvtudás legfontosabb része a beszéd, hiszen amit beszédben meg tudunk fogalmazni, azt meg is értjük, le is tudjuk írni, el is tudjuk olvasni. Fordítva ez egyáltalán nem biztos! Hányszor elôfordul, hogy értjük, amit a másik mond, de nem tudunk rá válaszolni? Hiába ismerünk sok szót, ha nem tudjuk aktívan használni, nem megy a beszéd. Ilyenkor beszélünk passzív nyelvtudásról.

„A csoportos tanulás egyik legnagyobb hátránya a passzív tanulás" - nyilatkozta lapunknak Behring Balázs, a Kreatív Nyelvtanulás munkatársa. Ezzel az új módszerrel a tanulásba vetett energia csupán 10 százaléka passzív, azaz szótanulás, 90 százléka viszont aktív, azaz beszéd.

A „kreatív" nyelvtanuló passzív hallgatóból a folyamat aktív résztvevôjévé, irányítójává válik. Nem olvasmányok, szavak passzív befogadója, hanem már az elsô pillanattól kezdve megszólal az idegen nyelven. A tanuló már rögtön aktív nyelvtudást szerez, amely még ha kevés is eleinte, azonnal használható. Ez sikerélményt és egészséges önbizalmat ad, ami legalább any-nyira fontos a tanuláshoz, mint a szorgalom. „Senki sem állítja, hogy ez a hatékony módszer erôfeszítés nélkül fog eredményre vezetni" - mondja Behring Balázs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!