hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hallás fontossága csecsemő- és gyermekkorban
A jó hallás előfeltétele a beszéd elsajátításának

2009. 11. 13.
A veleszületett és a kora gyermekkori nagyothallás ellátásának eredményessége a mielőbbi felismerésen és diagnosztikán múlik. Az emberi kommunikáció két alappillére a beszéd és a hallás. Hallás nélkül nem alakul ki értelmes beszéd. A beszédképesség elsajátításához elengedhetetlen a ki­elé­gítő minőségű hallás. Világszerte elfogadott or­vos­szakértői megállapítás, hogy a nagyothalló gyermek ellátásának az első 6-8 élethónapban meg kellene történnie. Mintegy 50 millió nagyothalló ember van a világon, köztük kb. 20 százalék a gyermek.„Anna csak akkor mondja ki, hogy ANYA, ha hallja, és ezáltal elsajátítja a szót – addig nem!” Miközben az orvosok a minél koraibb felismerésen és diagnosztikán fáradoznak, addig munkatársaink a GEERS – gyermekeket is ellátó – halláscentrumban megfelelő ellátásban, hallástréningben és utógondozásban részesítik az érintetteket, a párhónapos csecsemőtől egészen az iskoláskorú gyerekekig.A tanulásban való lemaradás oka hallásprobléma is lehet. Amennyiben késik a felismerés, nehézségekbe ütközik a tanulás – melynek hátterében a hosszabb ideig tartó figyelés, koncentrálás következtében kialakult fáradt, türelmetlen állapot áll. Ezáltal a gyermek éveket veszíthet az iskolai képzés során, és veszélybe kerülhet továbbtanulása, jövőjének sorsa.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy az elsők között szeretnénk lenni Magyarországon, akik a felismerést, diagnózist, ellátást, hallásgondozást és a gyermekek beszédfejlesztését összetartozó folyamatként ajánlják fel az érintettek és az érdeklődők számára.

A megkésett beszédkészség fejlődésének hátterében két dolog állhat:
1.    Otthon keveset beszélünk a kisgyermeknek, csecsemőnek.
Egy izgalmas mese olvasása vagy egy képeskönyv közös átbeszélése nem más, mint a hallás és a beszéd egyidejű gyakorlása. Sajnos ennek helyét nagyon gyakran a tévénézés veszi át napjainkban. – Eddig még senkinek nem sikerült elsajátítania a televízió segítségével a beszédet.
2.    Egy fel nem ismert halláscsökkenés a cse­cse­mők­nél, a kisgyerekeknél gyakran fokozott vizuális odafigyelést eredményez.
A felnőtteknek fel nem tűnő módon sajátítja el a gyermek a vizuális figyelést, majd később a szájról olvasást. Természetesen ez függ a halláscsökkenés mértékétől.

Munkánk eredményes elvégzése komoly háttértudást és csapatmunkát igényel, melyet közös együttműködésben a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház orvosaival végzünk.
Jól képzett szakemberek állnak rendelkezésünkre:
•    Gyermek fül-orr-gége szakorvos/foniáter
•    Elektrofiziológiai szakasszisztens
•    Audiológus
•    Hallásakusztikus
•    Szurdopedagógus
A mérések elvégzéséhez modern, speciális mérő- és diagnosztikai műszerek szükségesek, úgymint
•    az OAE / Tympanometria.
•    a Regiometria – hat hangfalas, szabadhangteres audiológiai vizsgálat, mely szubjektív meg­figyelésen alapul (játékos, gyermekbarát környezetben).
Háromhónapos kortól sikeresen végezhető
•    az Auricle REM / RECD – ez egy szoftveres il­lesz­tő­modul a hallásakusztikai mérések elvégzéséhez, beállításokhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!