hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy hazatalált lélek
Könyvajánló

2009. 02. 21.
Lapunk egyik szerzőjének, Fekete János írónak Shalom, Barátaim! – Úti jegyzetek a megbékélésről című, gazdag képanyaggal illusztrált gyűjteményes kötetét nemrégiben Izrael Állam újjászületésének 60. évfordulója alkalmából Győrben jelentette meg a Havilah Kiadó.

„Micsoda az ember – mondom –, hogy megemlékezel róla, és az embernek fia, hogy gondod van reá?” – kérdezi Dávid a zsoltárban (Zsolt 8,5), és talán ez a kérdés visszhangzik az olvasóban is, amikor Fekete János írásait olvassa – írja könyvajánlójában Hack Péter. – Azokat az írásokat, amelyek drámai reflexiók a szerzőt körülvevő világról – és ami talán a legnehezebb –, saját életútjáról is. Egy olyan rendkívüli életút rajzolódik ki ezekből, amelyben a szerző megjárta a holokauszt szellemi és fizikai poklát, de a megmenekülés után az Istentől elszakadt emberi élet szellemi és lelki poklát is, mielőtt hazatalált volna. Ez a hazatalálás pedig az igazi élet megtalálását is jelentette. Fekete János írásai nem mentesek az erős érzelmektől. Főleg szeretettel, de néha aggodalommal és türelmetlenséggel is találkozhatunk bennük, és ha érzékelünk is némi elfogultságot, azt soha nem a harag vagy az előítélet vezeti. Ezekről az írásokról lehet vitatkozni, lehet velük nem egyetérteni, egyet nem lehet, közömbösen elmenni mellettük. Jó szívvel ajánlom tehát e kötetet mindazoknak, akik szeretnek gondolkodni, és különösen azoknak, akik még keresik a hazafelé vezető utat.”

Fekete János könyve, saját bevallása szerint, egy útinapló. A témát meghatározó holokauszt-kisregény, valamint a novellák és esszék mind-mind mérföldkövei egy hitét vesztett zsidó ember magára eszmélésének, az újra megtalált Messiás elfogadása által. A könyv, melynek ára 1928 Ft (a szerző születési éve), jelenleg megrendelhető a Havilah Kiadótól (06(20) 261-0427, [email protected]).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!