hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tizennyolc Jeruzsálem
Könyvajánló

"A barát nem parancsolt rájuk, hogy söpörjenek. Nem cibálta az üstöküket, és mindegy volt neki, hogy befülled-e valami a magtárban, vagy nem. 

Álltak a kis templom ácsolt gerendázata alatt, és a barát sorra vette a jeruzsálemi kunyhókból áradó illatokat. A barát ösztövér volt, talán az ő lelki szemei előtt is megjelenik egy macskacomb. Meg sajt. Vagy búzalángos libazsírral. Mi az az olajbogyó? És miféle állatokról beszél? Miféle halakról? Keszeg? Csuka? Hamuban sült sügér? 

A barát beszéde mézédesen hatolt a fülükbe. Még a nyelvük is élvezettel hallgatta.

Az olajbogyó biztosan jó nagy. Fehér és zsíros. És túrót szórnak rá. Jeruzsálem vidékén nem is teremhet olyasmi, ami sovány. Az ártatlan florenne-i fiókák szájában összegyűlt a nyál.

És páncélban vágtatni! Dijon városának kapuján át! Pej lovon, lobogó zászlóval. Lóháton. Hársi Csiga, Tuskó Miklós, Félponty János, Csöpecske Pongrác, a kengyelben állva és szemükkel a csillagot keresve nyargalnának, hátul pedig Girhes Poncián az álomszuszék fattyú és csatlós szamaragolna a többiek batyuival. És a batyuk tele lennének olajbogyóval. Meg vajjal. A jeruzsálemi király biztosan vajjal keni az olajbogyót."

Jirí Šotola regényét a középkor egyik legellentmondásosabb és máig is tisztázatlan eseménye, a gyermekek keresztes hadjárata ihlette. A középpontban egy kis flandriai vallon település, Florenne gyerekei állnak, akik közül tizennyolcan Jeruzsálem felszabadítására indulnak. (Sz. F.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!