hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünneprontó tapló
Mesefilm helyett

2004. 12. 06.
Mikulás-nap alkalmából ezen a héten nálunk is a mozikba kerül a Tapló Télapó cím? amerikai–német vígjáték, amelyről az előzetes hírek szerint annyit lehet tudni, hogy 16 éven felülieknek szól, és a télapólegenda teljes megcsúfolására épül. A főszereplő mikulás ugyanis egy olyan áruházi télapó, aki 90 percen keresztül mocskosan káromkodik, lepattant alkoholista, folyamatosan nőket molesztál, elriasztja a kisgyerekeket, és kirabolja az áruházat.

A groteszket a hollywoodi giccsel ötvöző film lényege, hogy a rossz mikulást a kövérkés gyermekfőszereplő igyekszik jobb útra téríteni. A télapót játszó, magánéletében ötször elvált, nem kifejezetten erényes életviteléről elhíresült Billy Bob Thornton úgy nyilatkozott, hogy saját fiainak sem engedné meg a film megtekintését, és hogy a forgatás során mindennap eszméletlenre itta magát a szerephűség kedvéért. Az amúgy is bizarr filmeseknek számító Coen fivérek által ötletgazda producerként jegyzett alkotást a külföldi filmkritikusok megosztott kritikája fogadta. Egyesek az elüzletiesedett ünnep, a vásárlási láz maró kritikáját magyarázzák bele. Sokak szerint viszont a minden idők legsokkolóbb karácsonyi filmjeként beharangozott alkotásra botrányos híre miatt félő, hogy épp a télapószerető iskolások lesznek a leginkább kíváncsiak – vélhetően az alkotók eredeti szándékának pont megfelelően. (P. M.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!