hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mintagyűjtő

"…és képzelje, mintákat gyűjtök: hanglenyomatokat. Beszédhelyzeteket. Lelőhely van bőven. Ez persze nem ebéd utáni szivarfüstben lelket hízlaló hobbi. Mobilnak kell lenni, akár a telefonnak. Alapszabályom: csak a tuti tippek a jók. Oly stabil hangulatokat érdemes albumunkba préselni, melyek nagy százalékban ugyanazt  nyújtják.

A gyakorlott mintás már messziről érzi a lelet minőségét. Szűrni kell ugyanis. Ha félre nem ért, egyfajta kopoltyú szükséges az emberben, amivel csak a pozitívokat szabad állományunkba venni. Hisz durvát, fásultat, embertelent bármely vasárnapi amatőr is felszed százszámra, ha belemarkol a városba. Csak győzze levakarni magáról.

Vegyünk egy példát. Kedves merítési pontom a Déli környéke. Ide gyakran küldök némelyeket megmártózni. Nem mindenkit. Be kell jelentkezni, majd én is mérlegelek, nehogy tönkrevágják a gonddal katalogizált albumomat.

Aki zöldkártyát kap, a használtcikkeshez megy: kiváló a diskurzuskészség, kulturált a bariton. Alap az előre köszönés, extra, hogy csak épphogy vetődnek fel műszaki paraméterek. Az eladási szándék finoman a háttérben, a beszélgetésben rejlő tartalmak felfedezése a domináns.

Honnan tudom? Jelzőműszer a gyomoridegem. Itt mindig nyugodt, remegéstelen állapot. No meg a kényszerszavak, félszegségek maximális hiánya. Legelsőre katarzis volt, nem túlzok. Ma is rá-rájárok, annyira stabil minta, s még nem csalódtam.

Ha innét kilép, egyből busz. A huszonegyes egy pilótájánál napi katalizátorként eredeti lelet várja. Sofőrünk az Istenhegyi úton pompás szózatokkal szórja hálás közönségét, melyben, megengedem, vicc is van, de jóakarat inkább, s melyhez az átszálló pontoknál kedves búcsúzás is hozzátartozik. Elidőzöm itt is, és tudja, mi a legszebb? Látni az arcokat, a meglágyuló kőkemény nézéseket. 

Ám ez még nem minden. Van könyvtárosom, gyámügyis előadóm, pénztárosaim elszórva a körzetben. Megannyi tesztelt megnyilvánulás, állapotukat magam mérem a beszédbe elegyedés módszerével. A magas mérce belépő; innét ki lehet esni. Bár front, családi zűr alig gyengíti gyűjtéseim értékét, csapatom hadrafoghatóságát.

Én itt megállok. Mert lehetőség karjaiba futott e napon. E munkának – melyet ha találmánynak hív, azzal meg nem sért – értéke van tájunkon. Lakosságunk ugye be van rozsdásodva, a viszonyok el vannak hidegedve. A jó szónak éhe mai napság alig mérhető, azért állok én a helyemen. 

Látom, kapiskálja.

Ez jó, nagyon jó. Nézze, most nyitok új tömböt. Kap egy igen kedvező sorszámot.

Elbeszélgettünk, magának grátiszba van…"

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!