hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pirítsunk hagymát
Ízfokozó

2003. 09. 15.
Pirítsunk meg egy nagy fej és apróra vágott vöröshagymát! Sok étel receptje kezdődik így. Be is indulhat a fantázia. Az aranyló hagyma látványa és illata – gyorsan felejthetőek a pucolás és aprítás alatt átélt szomorú pillanatok. A kevésbé türelmesek már ekkor ráütnek egy-két tojást, és már esznek is. Ne adjuk fel ilyen könnyen!

A sokkal több idővel rendelkezők egészen a borjúpaprikásig is eljutnak – erre az ember inkább téli napokon vetemedik, még csak ősz van. Gomba- és paradicsomszezon. A főleg erdeigomba-kedvelők ezek után inkább szeletekre vágják a zsákmányt, a már puha hagymára teszik, éppen csak forgatnak rajta egyet, és kis tejszínnel felöntve frissen főzött pennére helyezik – mondjuk mindegy, hogy milyen tészta, csak olasz legyen –, és frissen reszelt parmezánnal megszórják. A paradicsomos ételek kedvelői sem teszik másként az elején – mármint a hagymára a szeletelt és hámozott paradicsomot –, utána viszont tört fokhagymával, szeletelt fekete és zöld olívával, pár szem kapribogyóval folytatják, a végén bazsalikom, oregano. Gyorsan ráöntik a tészta tetejére, és a már ismert parmezánt sem hagyják el. Szóval, tudnak élni. Nem szabad elfeledkezni azokról sem, akik kicsit több kalóriával szeretnek indítani – azaz hús nélkül semmi sem étel. A hagymára ekkor finomra darált marhahús kerül először, utána a paradicsomos változat lépései következnek, de ha valaki nem szereti a kapribogyót és olívát, az ne tegyen bele. Szóval pirítsunk hagymát, jó sokat!

(mlg)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!