hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az igazság órája
Mozinéző

2003. 09. 15.
A mozilátogatók nagy része a sztárok miatt vesz jegyet. Ezúttal jól teszi ezt a már hatvanéves Robert de Niro legújabb filmje kedvéért. Az igazság órája (City of the sun) azonban nem annyira multiplexekbe való mozi, mert többet nyújt az ott megszokottaknál: a legkülönbözőbb nézői elvárásoknak egyaránt képes megfelelni.



Több, mint krimi. (Robert de Niro és Frances McDormand)

Vicent LaMarca (Robert de Niro) apját gyilkosságért kivégezték – a nyolcéves fiút egy rendőr fogadta magához. Kitanulva a mesterséget, Vincent is zsarunak állt. Házassága az évek alatt tönkrement, a gyereket az anyjának ítélték. Barátnője, Michelle (Frances McDormand) mellett megpróbálja az újrakezdést. Az egyik reggel a vízpartra hívja a kötelesség. Egy meggyilkolt neppert találtak, a szálak Long Beach-re vezetnek, Vincent korábbi lakhelyére. A rég elfelejtett sebek a nyomozással együtt tépődnek fel, mikor kiderül, hogy a gyanúsított nem más, mint az ifjú Joey LaMarca (James Franco). A tizennégy éve nem látott fiúra ugyanaz a sors vár, mint nagyapjára. Vincentnek egyszerre kell képviselnie az igazságot, és helyt állnia az apaszerepben. A média számára igazi csemege a rendőr múltja, a társadalom megbélyegzi a LaMarca családot. A zárkózott férfi döntésre kényszerül, saját életével is számot kell vetnie, hiszen ő az egyedüli személy, aki képes lehet a determinált sorsok megváltoztatására. A tét a narkós fiú, akinek szüksége van az apai segítségre.

Michael Caton-Jones alkotásában nagy hangsúlyt kapnak a párbeszédek. Nem az akció, hanem a történés van előtérben, ennek van alárendelve a színészi játék, az operatőri munka. A hajléktalan, drogos életmódot is hitelesen bemutató, krimibe ágyazott társadalmi drámában a rendező tág teret enged a különféle konklúziók levonására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!