hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Paradicsomi ízek
Ízfokozó

2003. 08. 25.
Lecsóidény van, a paradicsom most jóíz? és olcsó, ami azt jelenti, hogy nem a megszokott, íztelen és drága gyerekszomorító vitaminforrással találkozunk a piacon. A télről való gondoskodás mellett a kánikula is ösztönöz: a paradicsom ilyenkor frissen és sütve-főzve egyaránt első számú alapanyaggá léphet elő. 



Paradicsomsaláta avokádóval, oreganóval, olívával

Provanszi tájakon hús- és zöldségételek készítésekor elengedhetetlen kísérőfogat a felszeletelt
paradicsom-fokhagyma-vöröshagyma-zöldfűszer négyese, ami esetenként kiegészülhet némi fehérborral és bacon szalonnával is. Mindez fenséges ízt eredményez az olívaolajon hirtelen átsütögetett, majd fedő alatt csendes párolódásra ítélt baromfihús körül. (Például.) A rengetegféle paradicsomsalátából egy lehetséges változat, amikor háromnegyed kilónyi paradicsomot feldarabolva, kicsit megsózva elkeverünk apróra vágott petrezselyemmel, leöntünk franciás salátaszósszal. Ez utóbbihoz egy-két teáskanál mustárt folyamatosan elkeverünk jó fél deci olívaolajjal, majd kiskanálnyi citromlével és két gerezd áttört fokhagymával. Az így összeállított salátát minimum fél órára behűtjük, hogy a levek összeengedjenek. Kenyérrel, pitával előétel, könny? vacsora, de kifőtt, alaposan leszűrt spagettivel összekeverve – rá egy kis reszelt sajt (mozzarella) – is remek. Másik közkedvelt salátaváltozat: mozzarella-szeletekkel kirakunk egy tányért, enyhén sózzuk, borsozzuk, ráhelyezünk paradicsomkarikákat, azt is sózzuk kicsit. Így rétegzünk kb. négy sort, miközben a rétegeket egyenként némi olívaolajjal meglocsoljuk, és apróra vágott friss bazsalikommal megszórjuk. Azon nyomban fogyasztható. 

Figyelemre méltó a franciás rakott krumpli is: háromnegyed kiló paradicsomot egyenként forró vízbe mártunk, majd meghámozunk, felkarikázunk. Öt darab közepes krumplit negyed órán keresztül héjában főzünk, majd meghámozunk, s ugyancsak karikázunk. Két szép fej vöröshagymát – nem nehéz kitalálni – vékonyan felkarikázunk, majd olívaolajon megpárolunk. A forró olajjal kikenünk egy tepsit, majd rétegenként lerakjuk sorrendben a paradicsomot, hagymát, krumplit, erre hagymát, paradicsomot, krumplit. Közben enyhén sózzuk, borsozzuk, s kerülhet bele középtájt reszelt mozzarella sajt is. Tetejére tárkonyt hintünk, és meglocsoljuk pár evőkanál hagymás olajjal. Középmeleg sütőben félóra sülés, majd egytálételként – vagy egyben lesütött vörös húsok köreteként – el is költhető. (M. R.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!