hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Norvég tájak Magyarországon
A fleskumi művésztelep

2002. 10. 14.
Hat norvég festő – Harriet Backer, Kitty Lange Kielland, Gerhard Munthe, Eilif Pettersen, Christian Skredsvig és Eric Werenskiold – az 1870-es években együtt tanult Münchenben. Barátságuk akkor is folytatódott, amikor néhányan közülük Párizsba költöztek. 1886 nyarán összegyűltek az Oslo közeli Baerumban, a Fleskum tanyán, hogy a természetben munkálkodjanak, és megosszák egymással tapasztalataikat. Az eredetileg egy évadra tervezett vakációzás művésztelep szintjére emelkedett. Christian Skredsvig festménye (részlet) 

A francia festők a század derekán vonultak ki Barbizonba a természet közös felfedezésére. Példájuk nyomán Európa-szerte sorra alakultak a művésztelepek. A müncheni magyar fiatalság a norvégoknál kereken tíz évvel később utazott Nagybányára. Mind a két kezdeményezés – oly távol egymástól – hasonló szerephez jutott hazája művészettörténetében. A közös indítás – a müncheni akadémia, a francia plein air – alkotásaikon is hasonlóságot eredményezett. 

A köz- és magángyűjteményekből bemutatásra kerülő közel hetven festmény nagy része norvégiai tájakat mutat, ám a közönség ne várjon zordon fjordokat. Szelíd dombvidékről van szó, amelynek hol intimitását, hol a romantikusan eltűnő nyárest fényeit hangsúlyozzák, vagy a tavak csendjét. Az utóbbiak közül a legszebb, K. Lange Kielland műve az oslói királyi palotából érkezett hozzánk.

H. Backer, Norvégia másik legjelentősebb festőnője, az enteriőrt részesítette előnyben, festészetéről úgy nyilatkozott, "plein air a belső térben". Ch. Skredsvig patakparton fuvolázó parasztgyereke a "Fleskumi festők" emblematikus képe, megtalálható minden iskolai tankönyvben. Körükben a francia szimbolizmus sem maradt hatástalan, különösen E. Pettersent érintette meg. 

A tárlatot a norvég nagykövetség szervezi a királyi pár budapesti látogatása alkalmából. Igazi "királyi ajándék", hogy láthatja a közönség a 19. századi norvég piktúra számunkra eddig ismeretlen remekeit. 

(Szépművészeti Múzeum, október 9. – december 1.) (Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!