hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A távmunka Magyarországon

2001. 10. 21.
Mi is az a távmunka? A képlet nagyon egyszerű. Nem a dolgozó ingázik a munkahelye és otthona között, hanem a munkája utazik el őhozzá elektronikus úton. Nem kell hozzá más, mint egy számítógép interneteléréssel és saját e-mail cím. Számtalan – persze nem minden – munkát lehet elvégezni ebben a formában, kezdve az adatrögzítéstől a grafikai munkákon át a könyvelésig, fordításig, ügyvitelig és még sorolhatnánk. A munkaadó e-mailen vagy telefonon tartja a kapcsolatot a munkavállalóval, a bérezés pedig banki átutalással történik. 

Magyarországon a munkavállalók részéről igen nagy igény lenne az ilyen típusú munkára. A módszer azonban mégsem működik nálunk, ugyanis a távmunkavégzéshez elengedhetetlen a számítógép, illetve az internet ismerete, nem kevésbé a nyelvtudás. Nálunk a lakosság alig több mint öt százaléka használja a világhálót, és a háztartásokban nemigen található még számítógép. Ellenben a nyugati országokkal, ahol az információs technológia nagymértékben kiépített, és az emberek többségének kézenfekvő a számítástechnika adta lehetőségek kihasználása. 

Külföldön ez a munkaforma sikertörténetet tudhat maga mögött: egy 1994-es amerikai kísérlet bebizonyította, hogy egy mamutcég úgy is képes fenntartani működését, hogy beosztottjaival kizárólag virtuális úton érintkezik. Ma az USA-ban már közel 40 millióan "teleingáznak". Az újfajta munkamódszer számtalan előnnyel jár: jelentősen csökkenti az irodák fenntartási költségeit, ráadásul a tapasztalatok szerint az otthon dolgozók jobban gazdálkodnak az idejükkel, sokkal hatékonyabbak. A munkavállaló tetszőleges helyen végezheti el munkáját, többé nem probléma a földrajzi távolság. A hátrány viszont az, hogy az alkalmazott alig találkozik személyesen munkaadójával, és a környezetétől is elszigetelődhet. 

Hazánk felzárkóztatása érdekében néhány évvel ezelőtt kormánytámogatással elindult egy program, amely hazai cégek számára távmunkában való foglalkoztatás kialakítását szorgalmazta. A kísérlet nem járt sikerrel. Mintegy kétszáz teleház felépült az ország különböző részein, de nincsenek kihasználva, a lakosság nem ért a számítógépekhez. A megkérdezett cégvezetők pedig a távmunkahelyek kialakításának tetemes költségei mellett a magas távközlési díjakat és a jogi nehézségeket tartják a legfőbb akadályoknak.

Természetesen vannak sikertörténetek is. Aki rászán egy kis időt, az interneten rábukkanhat munkaajánlatokra a világ különböző pontjain, ahol regisztrálás, jelentkezés és tagdíjfizetés ellenében igen jól fizető munkát kaphat. Persze rá is fázhat vele az ember, hiszen sok a kontár cég, akik előre elkérnek regisztrációs díjat, de sosem adnak cserébe munkaajánlatot. (Az interneten is ajánlott távmunka-közvetítő cég az
www.elance.com webhelyen található meg.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!