hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyelvi szintfelmérés számítógéppel
Az oxfordi egyetemi kiadó újdonságai

2001. 09. 23.
Az Oxford University Press Kiadó szeptember 19-én bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján számolt be legújabb angol nyelvi szintfelmérő programjáról, mely a Quick Placement Test (QPT) címet kapta. A kifejlesztett program újdonsága, hogy a nyelvtanulót pár perces felmérés során képes a nemzetközi nyelvvizsga követelményszintje szerint besorolni. A QPT CD-ROM változatát az Oktatási Minisztérium a tanévkezdésre minden magyarországi gimnázium számára megvásárolta, és augusztus végén elküldte.



Az oxfordi kiadó a héten mutatta be legújabb kiadványait Fotó: Somorjai László

A teszt – amely nyomtatott és CD-Rom formátumban egyaránt megvásárolható – a cambridge-i vizsgaközpont (UCLES) és az Oxfordi Egyetem tulajdonában levő kiadó közös kiadványa. A minőségi nyelvoktatás alapfeltétele a tanulók nyelvtudásának reális felmérése. Ehhez nyújt segítséget a QPT, ugyanis a tanítvány egyéni ismeretéhez alakítja a feladatok sorát. Minden kérdés feltétele előtt figyelembe veszi az előző válasz helyességét, majd ehhez alakítja a következő kérdést, és ezáltal állapítja meg a tudásszintet. A tesztben nyelvtani ismeretek, hallás és olvasás utáni megértésre irányuló kérdések találhatók, melyek elkészítéséhez, kiértékeléséhez számítógépen mintegy 15-20 percre, míg a nyomtatott változatban körülbelül fél órára van szükség. A teszt nagy segítséget nyújthat nyelviskoláknak, közép-és felsőoktatási intézményeknek. 

Az oxfordi kiadó közel ötszáz éves múltra tekint vissza. Hosszú évszázadokon keresztül csak a Bibliát adta ki, majd az egyetem professzorainak tudományos munkáit, a 70-es évektől főként angol nyelvtanítási anyagokat. Szeptemberi akció keretében a könyvbarátok 500 forintért vásárolhatnak az OUP gondozásában megjelent, könnyített nyelvezet? regényekből, kötetekből. 

(Kiadó: Oxford University Press Könyvesbolt 1052 Budapest, Gerlóczy u. 7. Tel./Fax: 318-8633, 411-0404)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!