hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új színek, új formák
Bútorvilág 2000

2000. 11. 18.
Identitáskeresés. Talán ezzel a szóval foglalható össze a jelenlegi magyar bútoripar helyzete a távolkeleti ihletettség? európai trendek áramának sodrában. A megnyitón a gazdasági megközelítésben megfogalmazott cél is ezt sejteti: a kiállítással a tízéves Bútorvállakozók Országos Szakmai Szövetsége elsődlegesen a hazai vállalkozó réteg megerősödését szeretné elősegíteni.



Alples – Szlovénia

A Jövő Bútorai pályázat díjnyertes alkotásai a tegnap-ma-holnap bútorai trilógia harmadikjaként jelentek meg, s mellettük idén először kaptak helyet a száz évvel korábbi "forduló" termékei is, melyekkel egyelőre – a keleti ihletettséget kivéve – alig fedezhető fel kontinuitás. Kaesz Gyula vagy Faragó Ödön remekeinek dús fafaragásait, intarziáit, kézzel festett felületeit látva megállapítható: az akkori kézműves jelleg inkább szemben áll a jelenkor kézművességében is ipari hatású bútorkínálatával.

Egy-két kivétel persze akad. A nagymúltú magyar bútorgyárak közül a Zala Bútor Rt. bizonyul évről évre az egyik legsikeresebb újítónak. Ifjú dizájnerei fiatalok számára tervezték a "Karát" narancs- és sárga színűre pácolt tömörfa frontú hálószoba-garnitúráját. Megújult jól ismert Rusztik bútorcsaládjuk is: cseresznye páccal, variálható szekrénysor formában "Komfort" néven került a standra. Új ízt hozott a posztmodern-klasszicista "Gyöngy", tömör fa éllezárású, juhar-furnérozott ajtófrontjain intarziaberakással, kazettázott ólomüveg betéteivel. Nyomaiban fellelhető rajta a kézműves jelleg is. 

A kiállításon több új asztalosipari cég nevére figyelhet fel a látogató, azonban a legjobb magyar terméknek járó Marta-díjat a már jól ismert Demko Feder egyik új tervezés? kollekciója kapta meg. A cég egyik képviselőjétől megtudtuk, hogy a meglévő dublini mellett hamarosan újabb külföldi üzlettel büszkélkedhetnek Pozsonyban.

Talán nem meglepő, hogy a legmerészebb ötletek idén is az Olasz Bútorszövetség standjához kapcsolódnak: a legújabb cipődivathoz igazodva például kígyóbőr bevonatú íróasztalt terveztek a Formitalia tervezői. A külföldi kiállítók újdonságai közül leggyakrabban a magyar nagyközönség mégis a szlovéniai Alples bútoraival találkozhat majd, melyeket a Domus áruházak forgalmaznak a jövőben.

(A Bútorvilág kiállítás a Bútor Szakvásár mellett hagyományosan a Faipari Gépkiállítással és a Bútoripari és Belsőépítészeti anyagok kiállításával is várja a szakmai és a nagyközönséget november 18-ig a Budapesti Vásárközponban.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!