hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi áll az Ajax rendkívüli menetelése mögött?
A holland meglepetés

2019. 06. 07.
A többnyire tinédzserekből álló holland alakulat a BL-ben előbb a háromszoros címvédő Real Madridot ejtette ki, majd a Cristiano Ronaldót is soraiban tudó Juventust. Mindezt úgy, hogy az amszterdami klub éves fizetési kerete összesen annyi, mint amennyit Gareth Bale madridi csatár egymaga egy évben zsebre tesz. Vajon mi az Ajax sikerének titka?

Az amszterdami csapat nagy múltra tekint vissza, a ’70-es évek óta olyan legendákat nevelt ki, mint Johan Cruyff, Marco van Basten vagy Wesley Sneijder. Ennek ellenére a holland futball évtizedes mélypontra került a közelmúltban, a válogatott sem a 2016-os Eb-re, sem a 2018-as vb-re nem tudott kijutni. Mindemellett a holland klubok a nemzetközi porondon sem brillíroztak. Úgy tűnt, a tehetségek elfogytak, a rendszer pedig kudarcot vallott.

Identitás: vissza a gyökerekhez

Az Ajax vezetői gyorsan felismerték, hogy irányváltásra van szükség. A reformintézkedéseknek két fő iránya lett: a játékosok fejlődésének gyorsítása, illetve a klubhoz erőteljesen kötődő példaképek integrálása a rendszerbe. A korábbi kiváló kapus, Edwin van der Sar lett a klub ügyvezetője, az egykori BL-győztes középpályás, Marc Overmars pedig a sportigazgatója. Emellett Dennis Bergkamp is csatlakozott, ő az utánpótlás-nevelésből veszi ki a részét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!