hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan újítható meg a futball? - Így fociznak ők

2018. 06. 21.
„Mit csinálnak másként? Inkább mondjuk azt, hogy ők csinálnak valamit!” – reagált Hegyi Iván szakújságíró arra a kérdésünkre, hogy mi lehet azoknak a Magyarországnál kisebb és egyben szerényebb futballmúlttal rendelkező országoknak a titka, akik velünk ellentétben kijutottak a világbajnokságra.

A kép persze ennél nyilvánvalóan árnyaltabb, ám a kérdés joggal merül fel: mit tudnak a vb-résztvevő „kicsik”, amit mi magyarok nem tudunk, és lehet-e tőlük tanulni, adoptálhatók-e a sikeres módszerek. Egy nemzet mai futballteljesítményének szempontjából alapadottságnak számít, hogy a sportág mennyire van beágyazódva a társadalomba, milyen tradíciói vannak.

A logika azt diktálná, hogy az ország népessége is lényeges összetevő (minél nagyobb, elvileg annál többen fociz[hat]nak, és annál több tehetség választódhat ki), ám Hegyi Iván szerint éppen Magyarország múltbeli sportdicsősége példa arra, hogy nem a népességszám, hanem a tradíció és a befektetett munka a meghatározó.

„Mi magyarok a foci beágyazottságát tekintve a legnagyobbak között vagyunk: már a múlt század tízes éveiben két 25 ezres stadion volt Budapesten. A világbajnoki örökranglistán még ma is a 16. helyen állunk, pedig ehhez 32 éve már semmit nem tettünk hozzá” – említette példaként a szakújságíró.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!