hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elitliga és az MLSZ
Bekeményítenek a BL szervezői

2018. 05. 17.
Az UEFA legújabb terveivel szemben csak egyértelmű tiltakozással lehet fellépni. „Gyors és hatalmas változások jönnek.” „Miért osztozzunk a pénzen, ha ti senkit nem érdekeltek?” Ezekkel a mondatokkal foglalható össze egy nyilatkozat az elmúlt napokból, amely elgondolkodtató folyamatokra mutat rá a labdarúgásban. És amely eklatáns példaként szolgál – valamelyest a sport világától függetlenül is –arra, hogyan nyúlhatnak át emberek millióinak a feje fölött „öltönyös” bürokraták bármiféle szakmai vitát ignorálva, kulturális vívmányokat szétcincálva, természetesen a „nemzetköziesítés” és a profit (egyoldalú) csiholása jegyében.

A nyilatkozat egy bizonyos francia labdarúgó-edzőtől, Arsene Wengertől származik. Wenger annak apropóján szólalt meg, hogy 22 év edzői munka után távozik Angliából. Távozása egy régi világ eltűnésének is a jelképe lehet egyúttal, amely képet a nyilatkozata csak még erőteljesebben alátámaszt.

Wenger szerint az európai labdarúgás világa alapvetően és gyorsan változik majd a következő években egy új, úgynevezett „elitliga” bevezetésével. A Nemzetközi és Európai Labdarúgó Szövetség (FIFA, UEFA) köreiben is bennfentes edző utalást tett arra, hogy az elitligával a labdarúgás úgymond hagyományos közegei, a nemzeti bajnokságok is gyorsan marginalizálódnának. Az elitligában a legismertebb angol, spanyol, német stb. klubok játszhatnának, az átszervezés indoka pedig – legalábbis elsőre – triviálisnak tűnik: ezek a klubok kiemelkedően a legjobbak, a legismertebbek és világszerte százmilliókat ültetnek a képernyők elé. Ráadásul valójában már most is amolyan világválogatottként működnek, egyre jobban elszakadva a nemzeti keretektől. (Erre csak egy kiragadott példa az „újgazdag” Manchester City, amelynek idei 27 fős keretében mindössze 7 angol szerepel, egyebek mellett chilei, német, belga, elefántcsontparti, spanyol stb. nemzetiségű játékosokkal.)

Az átszervezés erősödő, további hajtóereje a sport rohamos kommercializálódása. Vagyis, hogy a világpiac megnyílásával a sportklubok és márkák, sztársportolók nevével az egyszeri ember számára felfoghatatlan pénzek váltak felhajthatóvá a közvetítési és reklámjogokból, mez-eladásokból. Ezekből az összegekből pedig a legnagyobb klubok a jelenleginél is kizárólagosabban akarnak részesedni. „Miért osztozzunk a pénzen, ha ti senkit nem érdekeltek?” – tette fel a nagy klubok szempontjából logikus kérdést Wenger a kisebbek irányába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!