hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Phelps víziszonnyal küszködött, mégis ő lett a legnagyobb
Győzelemre tervezve

2012. 09. 14.
Vajon mi teszi a sportolót hatalmassá? A gyzelmi trófeák? Az olimpiai aranyérmek? A világrekordok megdöntése? Netalán a botrányok? Michael Phelps esetében mindezek igazak. A 27 éves úszó saját bevallása szerint már mindent elért, amit akart, és ezért ideje valami új dologba kezdenie.

Nem is csoda, hogy egy kicsit megelégelte a klóros vizet, hiszen 16 éve készül olimpiai versenyekre. Annak ellenére, hogy kilenc éves korában hiperaktivitást diagnosztizáltak nála, a versenyekre való koncentrálás később nem okozott gondot. Már a 2000-es sydney-i olimpián is részt vett 15 évesen – érmet ugyan nem szerzett, de ötödik helyezést ért el 200 m-es pillangóban. Egy évvel később már a versenyszám világrekordját is megdöntötte, így ő lett a legfiatalabb úszó, 15 évesen és 9 hónaposan, aki a glóbusz legjobbját úszta.
Michael Phelps 1985-ben született. Kiskorától kezdve benne volt az úszás világában, hiszen mindkét nővére úszott. Egyikük még részt is vett a ’96-os atlantai olimpián, de sérülések miatt nem lett sikeres. Azonban az akkor még 11 éves Phelpsre nagy hatást gyakorolt az esemény. Elkezdett álmodozni arról, hogy egyszer ő is bajnok lesz. Ekkor már 4 éve úszott, kezdetben nem merte beletenni a fejét a vízbe, ezért a
hát­­­­­­úszásban vált erőssé.
A ’96-os év drasztikusan megváltoztatta az életét. Két évvel azután szülei elváltak, Phelps és két nővére pedig anyjukhoz kerültek. Ekkor egy rendkívül fontos személy, Bob Bowman edző lépett elő a színfalak mögül, aki jó pár évvel előre látta maga előtt a kissrác karrierjét, és elmondta az anyukának, hogy fia ritka tehetség. A sikerekhez az is nagyban hozzájárult, hogy az alkata is úszásra lett „tervezve”: a karfesztávja nagyobb, mint magassága. Ráadásul mentálisan is erős, utál veszteni, és már gyerekkorában kitűzte maga elé az elérendő célt. „Egész életemben felnéztem Michael Jordanre, mert ő valami olyat tett, ami senki másnak nem sikerült. Ő a történelem legnagyszerűbb kosárlabda-játékosa. Azt hiszem, én pedig minden idők legjobb úszója lettem” – nyilatkozta egy ízben. 
Miután 15 évesen belecsöppent a profik világába, a szponzorok lecsaptak rá. A Speedo 1 millió dollár bónuszt ígért neki, ha túlszárnyalja a híres Mark Spitzet, aki 1972-ben Münchenben 7 aranyérmet szerzett, és ezzel bevéste magát az úszás történelmébe. Phelps 19 évesen sztárként ment Athénba, és még nagyobb sztárként jött vissza 6 aranyéremmel és 2 bronzéremmel, megelőzve Ian Thorpe(do)-ot, az ausztrál úszósztárt, és megpecsételve a hosszú ideje tartó versengést Ausztrália és az USA közt. Athénban majdnem elérte Spitzet, Peking pedig még egy újabb esélyt adott. Élt is vele: 8 aranyérmet szerzett – vagyis minden számban, amiben indult első helyezést ért el –, valamint 7 rekordot döntött meg.
A sikerek után azonban elvesztítette motivációját. Bob Bowman addigi technikái már nem váltak be: sem az ellenfelek eredményeinek emlegetése, sem a piszkálódásai. Ráadásul a News of The World nem sokkal Peking után lefotózta a klasszist egy vízipipával, ami alkalmas kábítószerezésre. Nem tudni, hogy pontosan mi történt, de az eset után Phelps nyilvánosan elnézést kért. A motiváció pedig Ryan Lochte személyében jelent meg, aki kijelentette London előtt, hogy eljött az ő ideje. Phelps újra belendült Bob Bowman edzővel, és levezetésként 4 aranyat és 2 ezüstöt vitt haza. Így ő szerezte meg a legtöbb olimpiai érmet a történelemben. Még Barack Obama amerikai elnök is gratulált neki telefonon keresztül, és üdvözölte anyukáját is, aki fontos szerepet töltött be gyerekkorában.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!