hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sport megrontói
Tiszeker Ágnes az Armstrong-ügy tanulságairól

2012. 09. 13.
Meglehet, hogy évek múltán a londoni olimpia némelyik győztesében csalódni fogunk, mivel a jövő doppingtesztjei a megőrzött mintákban olyan tiltott szereket is kimutathatnak majd, amelyek most rejtve maradnak - mondta lapunknak Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport vezetőjével annak kapcsán beszélgettünk, hogy Lance Armstrongtól (képünkön lent) mind a hét Tour de France győzelmét elvehetik, miután nem hajlandó tovább védekezni a doppingvádak ellen.

Armstrong ellen már számtalanszor felmerült a doppingolás vádja, több eljárás, köztük büntetőeljárás is folyt vele szemben. Hogyan létezik - amennyiben a vádak igazak -, hogy egy élsportoló ennyi éven keresztül tud a csúcson maradni tiltott szerekkel, és nem bukik meg?

- A doppingellenőrzés egyik nagy problémája, hogy nagyon kevés a pozitív analitikai eredmény ahhoz képest, ahány sportágról és sportolóról feltételezik, hogy tiltott szerekhez nyúlnak. Ugyanakkor nem szabad általánosítani. Maga a Tour de France egy külön világ még a kerékpársporton belül is. Mivel elképesztő teljesítményt igényel, őrületes pénzdíjak, rajtpénzek, szponzori díjak mozognak benne, össze sem hasonlítható az országúti vagy olimpiai kerékpárversenyekkel. A Tour-on induló sportolók a krémet képviselik - akik a doppingszereken belül is a krémhez jutnak hozzá, vagyis azokhoz, amelyeket egyelőre nem lehet kimutatni. Egy percig se gondoljuk, hogy itt magányos sportolókról van szó: laborháttér és orvosok segítik őket.

Ilyenkor „csak" doppingvétségről van szó, vagy bűncselekményről is?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!