hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kínai csodatini titka

2012. 09. 14.
Bírálják a kínai úszók edzőik módszereit. A 100 pillangón második helyezett Lu Jing szerint más országokhoz képest a kínaiak korlátoltan gondolkodnak, túl nagy a szigor, és hiányzik a szórakozás a felkészülésből. Ennek ellenére, úgy tűnik, ez kifizetődik, ugyanis a 16 éves kínai Ye Shiwen sporttörténelmet írt: 400 méter vegyesen világrekorddal győzött, és az utolsó ötven méteren még a férfiak bajnokát is verte volna. Utána megnyerte a 200 méter vegyest is.

A 23 éves Lu Jing nem sokkal azután nyilatkozott az újságíróknak, hogy megkapta az ezüst­érmet, amelyet az amerikai Dana Vollmer mögött szerzett meg. Elmondta, hogy a kínaiaknál minden az edzésről szól. „Kínában csak tanulsz és tanulsz, edzel és edzel, és utána pihenhetsz." A fiatal úszónő ezt Ausztráliában szerzett tapasztalataival hasonlította össze, ahol elmondása szerint a szigorú edzések mellett volt idő a szórakozásra is, itt még grillpartikra is meghívták, ami otthon elképzelhetetlen lett volna.

Lu Jing szerint az ausztrálok „nem féltek attól, hogy az edzés előtt fáradtak lesznek. Kínában minden verseny előtt pihentnek kell lenned, és koncentrálnod kell, semmi másra nem gondolhatsz. Ők (az ausztrálok) lelkesednek az úszásért, ami miatt másnak éreztem magam, és megkérdezhetnénk, hogy vajon mi magunknak edzünk, vagy valaki másnak?". Mindezek ellenére a kínaiak előszeretettel küldik a legjobb úszóikat Ausztráliába edzeni, és úgy tűnik, ennek megvan a gyümölcse, ugyanis Sun Yang, aki a 400 méteres férfi gyorsúszásban megszerezte Kína első úszóaranyát Londonban, ugyancsak ausztrál edzőkkel dolgozott együtt a queenslandi Aranyparton.

A módszereken lehet vitatkozni, ám egy dolog biztos: nem lehet elvonatkoztatni a személytől, aki a medencébe ugrik. A kínai módszer hatékonyságának egyértelmű bizonyítéka a 16 éves Ye Shiwen, aki világrekorddal győzött a női 400 méter vegyesen, annak ellenére, hogy szinte a harmadik 100 méter végéig legalább egy testhossznyi hátrányban volt a világranglistát vezető Elizabeth Beisellel szemben, aki Pekingben Katie Hoff mögött ezüstérmes volt 400 vegyesen. A kis kínai lány olyan gyors volt az utolsó etapon, hogy még a nála húsz centivel magasabb, és legalább másfélszer súlyosabb Ryan Lochtét is megelőzte volna, aki ugyanebben a számban négy másodpercet vert a szupermennek tartott Michael Phelpsre, aki végül a dobogóról is lecsúszott. Lochte elmondta, hogy az úszók közül mindenki megdöbbent a kínai teljesítményén, aki egyébként a 200 méter vegyest is megnyerte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!