hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Futballdráma Albionban
Csúcson az „arab” Manchester City

2012. 05. 24.
Amilyen hihetetlen fordulatosan és izgalmasan alakult a Premier League 2011-2012-es szezonja, legalább annyira elképesztőre sikeredett a végjáték. Ezt a drámát bizony még William Shakespeare is megirigyelte volna.

Az előzmény a sportot szeretők számára nem újdonság, de azért röviden összefoglaljuk. A West Gorton (St. Mark's) néven még 1880-ban alapított Manchester City tulajdonosi köre tulajdonképpen már több mint három éve úgy vásárolta a jobbnál jobb játékosokat, mint ahogy Julcsi mama a piacon a zöldséget, de az igazi eredmény csak váratott magára. Viszont a most befejeződött szezon előtt úgy gondolták, hogy ideje lenne végre okosabban költekezni. A felesleges dollár- (font-) millióikat így olyan játékosokba fektették, akik Európa meghatározó klubjaiban értek el korábban többnyire kiemelkedő eredményeket. A meglévő sztárok (pl. Carlos Tévez, Yaya Touré vagy az olasz fenegyerek, Mario Balotelli) mellé olyan játékosok érkeztek a klubhoz, mint az ex-arsenalos duó, Samir Nasri és Gaël Clichy, a montenegrói védő, Stefan Savić és Maradona veje, Sergio Agüero.

Míg a bajnokság elején nehezen indult be a szekér az olasz Roberto Mancini által dirigált csapatnak, a nyolcadik fordulóban azonban, kihasználva a nagy városi rivális Manchester United (MU) botlását, már élre került a City. Az igazi nagy durranás azonban az őszi szezon végén az MU elleni idegenben lejátszott (értsd: a város „vörös" felén található Old Trafford stadionban) 6-1-es kiütéses győzelem volt! Ettől fogva kezdte elhinni mindenki, hogy a befektetett tőke végre kamatozni fog, és negyvennégy év után ismét bajnok lehet az „égszínkék-fehér" gárda.

Talán a nagy tét miatt, vagy ki tudja, miért, de tavasszal egyre csak csökkent a City előnye, míg áprilisra nemhogy elfogyott, de ha kinyitották a sportújságot, akkor azt kellett olvasniuk, hogy újra a Manchester United vezeti a bajnokságot. Sőt, pár hét múlva már nyolc pont előnnyel! De ezzel még nem volt vége az őrületnek, mert mire eljött a városi rangadó visszavágója, már újra csak három pont volt a „Vörös Ördögök"-nek becézett United előnye. Meg is fordult a kocka, az 1-0-s City-győzelem helycserét eredményezett a tabellán. Az azóta lejátszott négy fordulóban pedig egyikük sem tette meg azt a szívességet a másiknak, hogy hibázzon,  így az utolsó, mindent eldöntő mérkőzésen dőlt el az aranyérem sorsa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!